Joe Biden va efectua o vizită mult așteptată în Orientul Mijlociu. Președintele SUA va merge în Israel, Cisiordania și Arabia Saudită, deși nu demult promitea că va transforma regatul într-un „paria”

Joe Biden va efectua o vizită mult așteptată în Orientul Mijlociu. Președintele SUA va merge în Israel, Cisiordania și Arabia Saudită, deși nu demult promitea că va transforma regatul într-un „paria”
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Pete Marovich

Președintele american Joe Biden va efectua luna viitoare o călătorie în Orientul Mijlociu, cu vizite programate în Israel, Cisiordania și Arabia Saudită, acolo unde va căuta să reconstruiască relațiile la doar un an după ce a promis că va transforma regatul într-un „paria”, transmite Politico.

Joe Biden (SUA) va vizita Orientul Mijlociu în perioada 13-16 iulie

Liderul american va merge în regiune în perioada 13-16 iulie, context în care se va întâlni cu numeroși omologi, a precizat un oficial de rang înalt din cadrul administrației. Vizita se va încheiat în capitala Arabiei Saudite, la Jeddah, într-un moment care ar putea să definească obiectivele administrației pentru restul anului în curs și pentru 2023, a mai menționat același oficial.

Călătoria vine la doar un an de la momentul în care administrația Biden ajungea la concluzia că liderul de facto al Arabiei Saudite a fost cel care a ordonat uciderea brutală a jurnalistului Jamal Khashoggi, rezident american.

Vizita mult așteptată și întâlnirea cu prințul moștenitor al coroanei saudite, Mohammed bin Salman, vor fi întâmpinate cu sentimente mixte, în condițiile în care președintele SUA intenționează să abordeze situația scumpirilor din energie și inflația din State, fără să uite totuși promisiunile administrației care au plasat drepturile omului în centrul doctrinei de politică externă.

„Președintele își va începe vizita în Israel, acolo unde se va întâlni cu liderii israelieni pentru a discuta despre securitatea, prosperitatea (…) Israelului. Președintele va vizita și Cisiordania pentru a se consulta cu Autoritatea Palestiniană și pentru a-și reitera susținerea fermă față de soluția celor două state, cu măsuri egale de securitate, libertate și oportunitate pentru poporul palestinian”, se arată în comunicatul Casei Albe, potrivit The Jerusalem Post.

Cu vizita celui de-al 46-lea președinte american la orizont, ministrul israelian al apărării a declarat că Statul Israel și țările arabe care au îngrijorări comune în legătură cu Iranul ar trebui să își consolideze capabilitățile militare sub auspiciile Washingtonului, transmite Reuters.

Un oficial de top din administrație susține că Joe Biden a colaborat cu Congresul SUA pentru a asigura un miliard de dolari destinați reumplerii sistemului de apărare antirachetă Iron Dome, precum și că pe perioada vizitei în Israel liderul american „va vizita probabil o zonă în care sunt utilizate aceste sisteme defensive și va discuta inovații noi între țările noastre care folosesc tehnologii laser pentru a învinge rachetele și alte amenințări aeriene”.

Urmăriți B1TV.ro și pe