John Kerry: Bashar al-Assad nu trebuie să mai fie președintele Siriei. Momentul plecării sale de la putere va fi stabilit prin negocieri

John Kerry: Bashar al-Assad nu trebuie să mai fie președintele Siriei. Momentul plecării sale de la putere va fi stabilit prin negocieri
Foto: economictimes.indiatimes.com

Secretarul de stat american John Kerry a declarat că Bashar Al-Assad nu trebuie să mai fie președintele Siriei, dar momentul în care acesta trebuie să plece de la putere va fi stabilit în cadrul negocierilor pentru soluționarea conflictului din Siria, informează DPA și Reuters, citate de Agerpres.

„De un an și jumătate discutăm că Assad trebuie să plece, dar calendarul și modalitățile trebuie să fie stabilite în cadrul procesului de la Geneva. Nu trebuie să fie în prima zi, nici în prima lună. Există o procedură conform căreia toate părțile trebuie să se întâlnească și să ajungă la un acord referitor la acest lucru”, a declarat John Kerry, după o întrevedere cu omologul britanic, Philip Hammond.

„Suntem cu totul de acord cu acest lucru. Assad trebuie să plece, el nu poate face parte din viitorul pe termen lung al Siriei, dar modalitățile și calendarul trebuie să facă subiectul unei discuții asupra unei soluții politice care să ne permită să avansăm și să evităm alte suferințe umane”, a declarat Hammond, la rândul său.

„Noi suntem pregătiți să negociem. Dar Assad este gata să negocieze, cu adevărat să negocieze? Rusia este gata să îl aducă la masa negocierilor și să găsească o soluție la această violență? Până acum Assad a refuzat o discuție serioasă și Rusia a refuzat să-l aducă la masa negocierilor”, a mai afirmat Kerry.

John Kerry a solicitat Iranului să se folosească de influența pe care o are pentru a-l convinge pe Al-Assad să accepte negocierile pentru o tranziție politică.

Oficialul american a salutat disponibilitatea Rusiei de a-și concentra eforturile în lupta contra grupării jihadiste Stat Islamic în Siria, după anunțul începerii convorbirilor militare între SUA și Rusia. Totuși, John Kerry a subliniat că actuala criză a refugiaților accentuează necesitatea de a se ajunge la o schimbare politică în Siria.

„Trebuie să negociem. De aceea așteptăm și sperăm ca Rusia și Iranul, precum și orice altă țară cu influență, să contribuie la acest lucru, deoarece altfel criza nu se va sfârși”, a mai spus Kerry. Secretarul de stat al SUA nu a dat un termen precis până la care Assad poate rămâne în continuare la putere. „Știu doar că oamenii din Siria și-au exprimat voința deja. Ei pleacă din Siria”, a punctat Secretarul de Stata american.