În urma unui întâlniri cu premierul Ponta și omologul său, Iurie Lancă, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a declarat că diversificarea aprovizionării cu energie este importantă pentru Uniunea Europeană.
”Motivul întâlnirii: lărgirea cooperării și interconectării noastre atât politice cât și din punctul de vedere al infrastructurii între satetele membre ale UE și vecinii noștri din parteneriatul estic. Astăzi avem o mare premieră. E prima dată de când țin eu minte că am avut o reuniune între Comisie, Guvernul unuia dintre statele membre și Guvernul unui partener și prieten atât de apropiat care sperăm să de vină asociat politic și integrat economic în Uniunea Europeană. E o premieră și aș dori să mulțumesc în mod deosebit României și dumneavoastră personal, domnul Ponta, pentru că sprijinul dvs puternic nu doar pentru calea europeană pe care o urmeză Moldova, ci și pentru parteneriatul estic este apreciat și Moldova beneficiază de această integrare și participă și la valorile noastre comune”, a declarat Barroso.
”Politicile noastre nu se opresc la granițe. Așa este în cazul interconectărilor energetice. Diversificarea aprovizionării cu energie este deosebit de importantă pentru Uniunea Europeană și pentru vecinii noștri. Cetățenii europeni trebuie să aibă acces la energie la prețuri bune și disponibilă oricând. Rețelele europene trebuie să fie dezvoltate și Moldova ca membră a comunității energetice trebuie să fie liberă să aleagă dacă dorește să aibă acces la piața liberă. În aceste proiecte trebuie să respectăm alegerile libere și democratice ale partenerilor noștri”, a continuat el.
”Astăzi am identificat o listă prioritară de proiecte energetice și am cercat să vedem cum putem să le transformăm în realitate pe teren. Am definit două priorități pe termen scurt. În primul rând, proiectele pe gaze care vor permite livrare de gaze din România la Chișinău. Apoi interconectarea iasi-ungheni e prima interconectare directa a Moldovei cu piața europeană a gazelor și primul pas într-un proiect mai mare de a lega Zchișinăul de piața europeană a gazelor. Această dezvoltare a infrastructurii trebuie să meargă mână în mână cu introducerea măsurilor de reformă pe piață în Moldova”, a precizat președintele CE.
”Succesul acestui poriect va fi un punct de referință pentru viitoare proiecte de infrastructură. Vrem să asigurăm sprijin și prin susținerea proiectelor în fața instituțiilor financiare internaționale. Comisia este angajată să asigure că toate țările vecine care doresc să fie conectate la sistemul energetic european să poattă să fie conectate”, a mai spus Barroso.