Josep Borrell: Nu sunt mari speranţe pentru relaţii mai bune între UE și Rusia în viitorul apropiat / Cum arată noua strategie a Uniunii în raport cu Moscova

Josep Borrell: Nu sunt mari speranţe pentru relaţii mai bune între UE și Rusia în viitorul apropiat / Cum arată noua strategie a Uniunii în raport cu Moscova
Foto: Hepta - DPA Images / Mario Salerno

Josep Borrell, șeful diplomației europene, susține că nu sunt prea mari speranțe că vor exista relaţii mai bune între Uniunea Europeană și Rusia în viitorul apropiat. Borrell a prezentat un nou raport al Comisiei Europene privind relațiile tensionate ale UE cu Moscova, document cerut de liderii UE pentru summitul din 24 – 25 iunie. În cadrul summitului, aceștia urmează să discute despre viitoarea politică a UE față de Rusia, informează agențiile internaționale.

Josep Borrell, despre relația UE – Rusia

„În actualul context, un parteneriat reînnoit între UE şi Rusia, care să permită o cooperare mai strânsă, pare un proiect îndepărtat”, a susținut șeful diplomației europene, potrivit unui comunicat.

Josep Borrell a notat că UE trebuie „să riposteze” la acţiunile Rusiei în spaţiul ex-sovietic, cum ar fi încălcarea suveranităţii Ucrainei sau atacurile hibride. De asemenea, blocul comunitar trebuie să restricționeze resursele pe care Moscova le poate accesa pentru a purta „o politică externă distructivă”. Totodată, UE trebuie să-și coordoneze acțiunile cu NATO și G7.

„UE trebuie să contracareze tentativele Rusiei de a submina interesele europene. În acest scop, UE trebuie să fie mai puternică şi mai stabilă”, a subliniat Borrell.

Acesta a mai afirmat că UE ar trebui, în schimb, să dialogheze cu Moscova pe mai multe paliere: lupta împotriva schimbărilor climatice şi cu pandemia, gestionarea problemelor economice și a altor probleme regionale și globale.

Relațiile UE – Rusia sunt tot mai tensionate din cauza situației drepturilor omului din Rusia, din cauza interveției Moscovei în Ucraina, dar și ca urmare a tratamentului pe care regimul de la Kremlin l-a aplicat principalului său opozant, Aleksei Navalnîi. În acest context, blocul comunitar a impus mai multe sancțiuni Moscovei.