Kiev: Se redeschid coridoarele umanitare pentru evacuarea civililor

Kiev: Se redeschid coridoarele umanitare pentru evacuarea civililor
Kiev: Se redeschid coridoarele umanitare pentru evacuarea civililor. Sursa: Hepta.ro / DPA Images / Adrien Vautier

Autoritățile din Ucraina au anunțat redeschiderea a nouă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, în special dinspre oraşul asediat Mariupol, port strategic la Marea Azov situat în sud-estul ţării.

Cu o zi înainte, Ucraina a anunțat că nu va deschide coridoare umanitare în acea zi, din cauza faptului că Rusia „a încălcat normele dreptului internațional”, ceea ce creează un nivel de pericol pe rutele pe care ar trebui evacuați civilii, potrivit Agerpres.

S-au redeschis coridoarele umanitare pentru evacuarea civililor

Cel mai important coridor umanitar este dinspre Mariupol, oraș-port aflat sub asediul forțelor ruse pentru 45 de zile.

„Nouă coridoare umanitare sunt prevăzute pentru astăzi”, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk pe Telegram.

Celelalte coridoare sunt prevăzute între Severodoneţk, oraş bombardat în ultimele zile de armata rusă, Popasa, Guirské şi Rubijné către Bahmut, la 140 de kilometri vest de Lugansk.

Rutele umanitare din Lugansk vor funcționa doar dacă forțele ruse opresc bombardamente: „Nu doar că ocupanţii nu respectă normele dreptului internaţional umanitar, dar ei nu îşi pot controla în mod corect oamenii pe teren. Toate acestea creează un nivel de pericol pe rutele pe care ne vedem nevoiţi să nu le deschidem astăzi”, a declarat Irina Vereşciuk.

ONU, apel pentru respectarea coridoarelor umanitare

Coordonatorul Umanitar al Națiunilor Unite din Ucraina a cerut tuturor părților să fie de acord cu termenii exacți ai formării coridoarelor umanitare.

„Din păcate, aceste eforturi nu au reușit încă, deoarece am fost informați în mod repetat că siguranța și securitatea convoaielor de ajutor și a civililor nu pot fi garantate”, a spus Osnat Lubrani într-un comunicat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni