“Kievul va începe mobilizarea femeilor pentru război din data de 15 iunie”. Cum a încercat propaganda Kremlinului să distribuie un fake news masiv

“Kievul va începe mobilizarea femeilor pentru război din data de 15 iunie”. Cum a încercat propaganda Kremlinului să distribuie un fake news masiv
Foto: AFP

Centrul pentru Combaterea Dezinformării din Ucraina, un organism al statului ucrainean, a dezmințit informația potrivit căreia Kievul va începe mobilizarea femeilor pentru război din data de 15 iunie.

Se precizează că o serie de canale pro-ruse Telegram au difuzat o fotografie a unui document presupus semnat de șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în care se spune că: „până la 15.06. 2022 să întocmească liste cu femeile în registrul militar și să desfășoare activități de mobilizare, iar până la data de 31.06.2022 să organizeze activități de înregistrare militară a femeilor cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani.”

Știrea publicată în ziarul rus nu a fost preluată de canalele mass-media occidentale, ce denotă faptul că este „feke news”, iar Boris Rojin e un analist semi-obscur în Rusia. Informația nu a fost distribuită nici de marile agenții de presă din Federația Rusă.

Ucraina dezminte informația

Centrul pentru Combaterea Dezinformării din Ucraina, un organism din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare a Țării, a reacționat față de apariția știrii. Centrul a subliniat că propagandiștii ruși răspândesc știrea falsă despre mobilizarea femeilor, folosind o fotografie a presupusului document care ar fi fost obținut de Rojin.

„Avertisment! Fake-ul distribuit este creat pentru consumatorii „casnici” și vizează crearea unor centre de instabilitate socială în anumite regiuni ale Ucrainei”, afirmă centrul ucrainean într-o postare făcută duminică pe canalul său de Telegram.

Foto: Telegram

În acest context a fost citat și Oleg Honceariuk, șeful centrului de recrutare din regiunea Cernihiv: „Nu există nicio nevoie pentru a chema femeile în serviciul militar obligatoriu”.

Conținutul „documetului”

Informația falsă a fost oferită de expertul militar rus Boris Rojin. El susține că posedă un document care subliniază că generalul-locotenent Serghei Shaptala a ordonat centrelor de recrutare ale Forțelor Armate ale Ucrainei să întocmească o listă de femei aflate în înregistrarea militară până pe 15 iunie. Până la sfârșitul lunii, birourile militare de înregistrare și înrolare ale țării trebuie să înregistreze toate femeile ucrainene cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, scrie Pravda.

Potrivit sursei, motivul mobilizării femeilor este „refacerea pierderilor de personal”. Administrațiile civilo-militare Dnepropetrovsk, Kiev, Kirovograd, Nikolaev, Odesa și Harkov sunt obligate să organizeze centre suplimentare pentru plasarea și pregătirea militară a mobilizaților.

Femeile înregistrate ca recrutanți

Potrivit Ukraîinska Pravda, în octombrie 2021 Ministerul Apărării a emis ordin prin care femeile din peste 100 de profesii legate de specializări militare să se înregistreze ca recrutați. Documentul a intrat în vigoare la 17 decembrie. Ordinul a fost emis cu scopul de a înregistra o idee despre cine ar putea fi implicat în apărarea statului dacă este necesar.

Pe fondul războiului, lista a fost actualizată și redusă. La 21 martie 2022, Ministerul Justiției a înregistrat un nou ordin, înrolarea femeilor care se specializează și/sau lucrează într-o profesie legată de specialitatea militară relevantă și a căror stare de sănătate și vârstă le fac apte pentru serviciul militar, va începe la 1 octombrie 2022.

Urmăriți B1TV.ro și pe