Klaus Iohannis: Nu credem că se va extinde conflictul. Avem un agresor, Rusia, și trebuie să asigurăm defensiva statelor noastre. Există planuri să vină și forțe NATO suplimentare în România (VIDEO)

Foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Președintele României, Klaus Iohannis, a explicat că există planuri să vină și alte forțe NATO în România, în condițiile în care statele aliate trebuie să își asigure defensiva în fața agresorului, Federația Rusă. „Nu credem că se va extinde conflictul”, a precizat, totuși, șeful statului,

Klaus Iohannis a vizitat sâmbătă tabăra mobilă pentru refugiați de la Siret, județul Suceava

„În acest moment, nu avem indicii că alt scenariu este necesar decât cel în care trăim, din păcate, acum, deci nu credem că se va extinde conflictul. Pe de altă parte, este foarte clar că aici avem un agresor, care este Rusia, și noi trebuie să facem tot ce trebuie pentru a ne proteja și a asigura o defensivă pentru statele noastre. În acest sens, da, este de dorit și este destul de probabil să vină forțe din NATO mai aproape de Flancul Estic.

Chiar mâine voi merge la Baza Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța, unde a ajuns un contingent important din Franța, din Belgia, sunt militari din Statele Unite, știm, din Italia și din Germania, și îi voi saluta, le voi spune bun venit, dar există planuri să vină și forțe suplimentare. Noi ne pregătim ca să ne apărăm. Nu intenționăm să trecem în altă parte”, a declarat Președintele României.

Întrebat cum comentează declarația făcută de omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, care susținea că o înfrângere a Ucrainei ar fi eșecul întregii Europe, președintele Klaus Iohannis a explicat: „Este foarte trist că avem un război în Europa, dar din motive foarte multe și bine cunoscute NATO nu se poate implica militar într-un conflict într-un stat care nu este membru NATO”.

„Noi, totuși, ne simțim responsabili și facem tot ce putem, ceea ce se vede aici (la tabăra mobilă pentru refugiați de la Siret), intervenim cu ajutoare umanitare, ajutăm refugiații și pe termen scurt, și pe termen mediu și vom face acest lucru în continuare și pentru cei care rămân în Ucraina. De aceea, amenajăm un centru logistic european pentru sprijin umanitar”, a adăugat șeful statului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:52 - Din 2024 menţinerea dreptului la beneficii sociale va fi condiţionată de obţinerea unei calificări, de angajare şi, dacă e cazul, de continuarea educaţiei
08:50 - Gazprom avertizează că ar putea sista o altă sursă de gaze către Europa
08:41 - Ordonanța din domeniul energiei, adoptată de Senat cu mai multe amendamente. Preț plafonat și pentru Metrorex și biserici. Alte prevederi
08:36 - Buzău: O mama şi doi copii au fost loviți de maşină în timp ce încercau să traverseze printr-un loc nepermis
08:27 - Economia Slovaciei e în pericol de colaps din cauza reșterii costurilor cu energia electrică, premierul vorbește despre naționalizare
08:21 - Protest față de Sorin Cîmpeanu, al treilea liberal acuzat de plagiat. Un decan intră în grevă și trage un semnal de alarmă: „E inacceptabil să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori”
08:21 - A 12-a zi de proteste în Iran: Fiica fostului preşedinte Rafsandjani a fost arestată pentru incitarea populației la revolte
08:08 - Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, despre amenințarea nucleară a lui Vladimir Putin: „Nu credem că acest anunţ din urmă schimbă realitatea războiului”
07:42 - SUA: Armata americană recunoaște responsabilitatea pentru moartea a 12 civili în 2021
07:17 - Premierul Danemarcei susține că scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2 sunt cauzate de acte deliberate: „Nu vorbim despre un accident”