Kremlinul consideră că gazoductul Nord Stream 2 nu ar trebui asociat cu cazul Navalnîi: „Este un proiect comercial”

Kremlinul consideră că gazoductul Nord Stream 2 nu ar trebui asociat cu cazul Navalnîi: „Este un proiect comercial”
foto: Hepta.ro / DPA Images / Jens B

Kremlinul a declarat, miercuri, că gazoductul Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania nu ar trebui să fie asociat cu cazul opozantului rus Aleksei Navalnîi, despre care Berlinul spune că a fost otrăvit, în Federația Rusă, cu un agent neurotoxic, potrivit Reuters.

Cancelarul Angela Merkel s-a confruntat cu multiple apeluri privind oprirea proiectului, care este pe punctul de a fi finalizat și care ar trebui să aducă și mai mult gaz rusesc în Germania, ca formă de răspuns la presupusa otrăvire a lui Navalnîi, în Siberia, luna trecută.

Poziția Kremlinului privind asocierea proiectului Nord Stream 2 cu cazul Navalnîi

Într-o discuție cu presa, Dmitry Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a susținut că proiectul Nord Stream 2 nu ar trebui luat în discuție atunci când se vorbește despre cazul Navalnîi.

„Ar trebui să nu mai fie menționat în niciun context de politizare. Este un proiect comercial, care este absolut în linie atât cu interesele Rusiei, cât și cu cele ale Uniunii Europene, și în special ale Germaniei”, a declarat Peskov.

Moscova a subliniat că rămâne de dovedit dacă opozantul rus, în vârstă de 44 de ani, a fost cu adevărat otrăvit cu Novichok, după cum au stabilit laboratorele din trei țări ale UE. Peskov a reiterat că Federația Rusă spera să coopereze cu Germania în această speță, dar susține că eforturile sale în acest sens au fost respinse.

„Ceea ce s-a întâmplat cu pacientul din Berlin are nevoie… de investigație și clarificare”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, referindu-se la Navalnîi. „Pentru am merge înainte cu această investigație și pentru clarificarea circumstanțelor, cooperarea cu Germania este esențială, înainte de toate. Rusia caută această cooperare, dar nu a primit reciprocitate”, a mai adăugat oficialul rus.

Condus de compania Gazprom a Rusiei în colaborare cu parteneri occidentali, proiectul Nord Stream 2 – care va dubla capacitatea gazoductului deja existent Nord Stream 1 – este finalizat în proporție de peste 90%, iar punerea sa în funcțiune este programată pentru debutul anului 2021.

Într-un semn că Rusia este hotărâtă să meargă mai departe cu proiectul, un vas al Gazprom a părăsit Sankt Petersburg cu destinația Mukran, baza de aprovizionare a gazoductului în Germania, conform datelor de trafic naval de miercuri.

Nord Stream 1 și Nord Stream 2 au două obiective majore:ocolirea Ucraineişiperpetuarea dependenței Uniunii Europene de gazul rusesc, scria B1.RO într-oanalizăcu privire la miza gazoductelor Nord Stream 1 și 2 și TurkStream.

Ultima oră
13:14 - 5.655 de cazuri noi de coronavirus la primul bilanț după weekend. Încă 109 decese asociate SARS-CoV-2, printre care și o femeie nevaccinată, de 28 de ani. La ATI sunt internați 272 de pacienți cu COVID-19
13:05 - Ludovic Orban: Președintele României a încălcat Constituția / Comsia de control al SRI ar trebui să cerceteze subiectul / Cîțu nu înțelege ce partitură a jucat și că a fost un pion pe tabla de șah, nicidecum regina (VIDEO)
13:05 - Florin Cîțu: Astăzi semnăm PNRR, este un moment istoric. Primii bani vor veni la începutul lui decembrie
12:56 - Florin Cîțu, despre situația pandemiei de COVID-19: Ținta pentru Ministerul Sănătății este de 2.000 de paturi la ATI (VIDEO)
12:40 - DSP: În București, incidența cazurilor de COVID-19 a ajuns la 4,95 la mia de locuitori
12:39 - Ludovic Orban reclamă o „lovitură de partid”: Florin Cîțu nu înțelege că fie nu va mai fi prim-ministru, fie va rămâne numai din mila PSD. A devenit persona non grata pentru un număr uriaș de cetățeni (VIDEO)
12:33 - IGPR: Polițiștii au peste 3.100 de dispozitive pentru verificarea certificatelor COVID. Alte 8.000 urmează să sosească
12:29 - Florin Cîțu: Dacă cei de la CCR ne dau dreptate, atunci președinții celor două Camere trebuie să plece acasă (VIDEO)
12:22 - Ludovic Orban: Dacă astăzi mi-aș fi depus demisia la Camera Deputaților, cel mai probabil funcția ar fi ajuns la PSD. Nu vreau să fac niciun cadou PSD / Demisia mea nu e la dispoziția premierului pe perioadă nelimitată (VIDEO)
12:19 - Florin Cîțu: Parteneriatul între PNL și președintele Klaus Iohannis, mai puternic ca niciodată. Nu există niciun parteneriat pe persoană fizică (VIDEO)