Kremlinul, prima reacție după suspendarea Rusiei din Consiliul Drepturilor Omului. Moscova spune că va continua să își apere interesele „folosind toate mijloacele legale posibile”

Kremlinul, prima reacție după suspendarea Rusiei din Consiliul Drepturilor Omului. Moscova spune că va continua să își apere interesele „folosind toate mijloacele legale posibile”
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Natalia Seliverstova

Federația Rusă a avut o primă reacție la suspendarea din Consiliul Drepturilor Omului și susține că decizia Adunării Generale a ONU este „ilegală” și „motivată politic”, transmite BBC.

Cu 93 de voturi „pentru”, 24 „împotrivă” și 58 de abțineri, Adunarea Generală a ONU a decis joi să suspende Federația Rusă din Consiliul Drepturilor Omului, pe fondul informațiilor despre „încălcări și abuzuri grave și sistematice ale drepturilor omului” pe care le-ar fi comis forța rusă de invazie în Ucraina, notează Reuters.

Kremlin: Suspendarea Rusiei din Consiliul Drepturilor Omului a fost „ilegală” și „motivată politic”

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a spus pentru Sky News că Rusia regretă decizia și va continua să își apere interesele „folosind toate mijloacele legale posibile”.

Federația Rusă a devenit astfel a doua țară suspendată din Consiliul Drepturilor Omului. Prima a fost Libia, în 2011, când a fost sancționată pentru violențele comise de forțele loiale liderului de la acea vreme, Muammar Gaddafi, împotriva protestatarilor anti-regim.

Înainte de desfășurarea evenimentelor în Adunarea Generală, Federația Rusă avertiza că un vot pozitiv sau o abținere vor fi considerate un „gest neprietenos” și vor genera consecințe pentru relațiile bilaterale, arată un document consultat de Reuters.

Odată cu suspendarea, Moscova nu va mai putea să exprime poziții sau să voteze, spun oficiali, însă diplomații ar putea să ia parte în continuare la dezbateri.

„Probabil tot vor încerca să influențeze Consiliul prin intermediari”, susține un diplomat de la Geneva.

Urmăriți B1TV.ro și pe