La 75 de ani distanță de Ziua Z: Președintele SUA și președintele Franței îi omagiază pe veteranii Debarcării din Normandia, care avea să schimbe soarta conflagrației (VIDEO)

La 75 de ani distanță de Ziua Z: Președintele SUA și președintele Franței îi omagiază pe veteranii Debarcării din Normandia, care avea să schimbe soarta conflagrației (VIDEO)
foto: Hepta.ro / Alpha Press / Alpha Press

Donald Trump, președintele SUA, și Emmanuel Macron, omologul său francez, i-au salutat joi pe veteranii din cel de-Al Doilea Război Mondial prezenți la Cimitirul American din Normandia, cu ocazia comemorării Zilei Z, relatează DPA preluată de Agerpres.

Alături de șefi de stat au fost prezente și primele doamne, Melania Trump și Brigitte Macron. Cuplurile prezidențiale au strâns mâinile a zeci de veterani americani, dintre care mulți își purtau decorațiile.

„Sunteţi gloria acestei naţiuni şi vă mulţumim din adâncul inimii”, le-a spus preşedintele american conaţionalilor săi, supravieţuitori ai debarcării aliate din Normandia, din 6 iunie 1944 – moment considerat de mulți specialiști ca fiind decisiv în turnura pe care a luat-o Al Doilea Război Mondial.

El a arătat că militarii din SUA „nu au luptat pentru control şi dominare, ci pentru libertate, democraţie şi autodeterminare”, „susţinuţi de încrederea că America poate face orice, fiindcă suntem o ţară puternică, cu un popor virtuos, care se roagă unui Dumnezeu drept”.

Preşedintele Franţei a replicat în discursul său că Statele Unite „nu sunt niciodată mai măreţe decât atunci când luptă pentru libertatea altora”. El a omagiat „curajul remarcabil” al soldaţilor americani care au debarcat în Normandia „fără altă busolă în afara cauzei despre care ştiau că e mai importantă decât orice: cea a libertăţii şi democraţiei”.

Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”