Surse Financial Times: Franța și-a schimbat poziția și o susține pe Kovesi la Parchetul European

Surse Financial Times: Franța și-a schimbat poziția și o susține pe Kovesi la Parchetul European
Foto: Inquam Photos

Franța o susține pe Laura Codruța Kovesi pentru ocuparea funcției de procuror-șef european, în locul propriului său candidat, Jean-François Bohnert, notează Financial Times, care citează surse atât din Franța, cât și din România.

Schimbarea de atitudine are loc după ce președintele francez Emmanuel Macron a ieșit învingător din negocierile de luna trecută pentru stabilirea noilor șefi ai instituțiilor europene.

Un oficial francez a declarat pentru Financial Times că decizia de a o susține pe Kovesi a fost luată pentru a exista un echilibru între vest și est în distribuirea funcțiilor din cadrul UE.

Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe – o creație a lui Emmanuel Macron, a declarat și el pentru Financial Times că Parisul o va susține pe Kovesi pentru a deveni procuror-șef european.

Informația apare la o zi după ce, într-un interviu pentru politico.eu, Bohnert a susținut că se pune prea mult accent pe experienţa anticorupţie a Laurei Codruţa Kovesi.

”Este principala experienţă a Laurei Kövesi, pot înţelege în totalitate acest lucru dacă vine din partea ei. (…) Poate că nici în timpul discuţiilor de la audierile în Parlamentul European, concentrarea prea mult doar pe corupţie nu a fost neapărat modul bun de a face acest lucru”, a precizat Bohnert, într-un interviu pentru politico.eu.

Bohnert a remarcat că Laura Codruţa Kovesi a fost în centrul atenţiei încă de la începerea acestui proces de numire a unui procuror-șef european: ”În prima fază, desigur, acesta nu a fost un avantaj. M-am simţit puţin lăsat în spatele scenei, deoarece atenţia principală era asupra domnişoarei Kovesi”. Cu această ocazie, el a susținut că presa a aplicat un ”tratament diferenţiat”.

În conformitate cu reglementările în vigoare, Parlamentul şi Consiliul numesc de comun acord procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit. P.E. o susține pe Kovesi, iar Consiliul pe Bohnert. Mai multe runde de negocieri au avut loc lunile trecute, dar nu s-a ajuns la niciun rezultat. S-a stabilit atunci ca procedura să continue după alegerile europarlamentare, desfășurate pe 26 mai, și după ce vor fi aleși noii lideri ai instituțiilor europene.

Știre în curs de actualizare