Liderii ucraineni au cerut o întâlnire cu reprezentanții Rusiei în termen de 48 de ore. Ministru: Moscova trebuie să-și îndeplinească angajamentul privind transparența militară pentru a detensiona situația

Liderii ucraineni au cerut o întâlnire cu reprezentanții Rusiei în termen de 48 de ore. Ministru: Moscova trebuie să-și îndeplinească angajamentul privind transparența militară pentru a detensiona situația
Foto: Hepta - DPA Images / Bernd von Jutrczenka

Liderii Ucrainei au solicitat o întâlnire cu reprezentanții Rusiei și ai altor state membre ale OSCE în termen de 48 de ore, informează BBC.

Ucraina a solicitat o reuniune de urgență

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, a declarat că ei au cerut această întâlnire deoarece Moscova a ignorat cererile lor de a primi explicații despre acumularea de trupe rusești la granița lor.

Kuleba a explicat că, vineri, Ucraina a cerut Rusiei lămuriri cu privire la intențiile sale militare din apropierea teritoriului ucrainean, în baza document de la Viena al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) din 2011.

Acesta a mai spus că reuniunea este necesară pentru a exista „transparență” cu privire la planurile Rusiei: „Dacă Rusia e serioasă când vorbește despre indivizibilitatea securității în OSCE, trebuie să-și îndeplinească angajamentul față de transparența militară pentru a detensiona situația și a spori securitatea pentru toți”.

SUA: Rusia poate ataca Ucraina în orice moment

Până acum, Rusia a negat categoric că ar plănui o invazie în Ucraina, deși a masat peste 140.000 de militari la frontierele din est, sud și nord ale acestei țări.

„Lumea ar trebui să fie pregătită pentru că Rusia caută să pună în scenă un pretext, ca apoi să atace. Timpule propice și o acțiune militară a Rusiei în Ucraina ar putea începe oricând”, a declarat Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al SUA.

Occidentul mai crede că Rusia va regiza un atac în zonele separatiste, pro-ruse, la Ucrainei, ca să aibă un pretext pentru a ataca Ucraina, ocupa Kievul și schimba regimul.

În acest context, peste zece țări și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina, iar unele și-au retras personalul din ambasadele de la Kiev.

Urmăriți B1TV.ro și pe