Liderii UE avertizează: Europa ar putea rămâne fără gaze în sezonul rece

Liderii UE avertizează: Europa ar putea rămâne fără gaze în sezonul rece
ING: Europa va intra într-o gravă recesiune dacă se opresc livrările de gaze ruseşti. Foto: EnergoInstalGaze.ro

Liderii Uniunii Europene se pregătesc pentru o reducere suplimentară a livrărilor de gaze rusești și caută soluții pentru a încetini efectele crizei şi ale creşterii preţurilor la energie, conform Bloomberg.

Efectul războiului din Ucraina, respectiv utilizarea energiei ca armă de război din partea Rusiei au fost principalele teme de discuție  în cadrul întâlnirii liderilor UE de vineri.

Europa ar putea rămâne fără gaze în sezonul rece

Din cauza reducerile transporturilor de gaze din Rusia,  12 state membre au fost afectate şi au condus Germania spre o stare de alertă energetică.

„Noţiunea de energie ieftină a dispărut. De asemenea, noţiunea de energie rusească a dispărut şi ea. În prezent, ne aflăm cu toţii în proces de a asigura sursele alternative de energie pentru spaţiul european”, a spus prim-ministrul leton Krisjanis Karins.

„Acesta este rezultatul războiului pe care Rusia îl poartă în Ucraina – ne provoacă dificultăţi tuturor, dar în cele din urmă vom ieşi cu toţii mult mai rezistenţi”.

De asemenea, premierul belgian Alexander De Croo a declarat că  „Dacă Germania declară încă din perioada asta că în timpul iernii vor avea o lipsă de gaz, impactul va fi enorm pentru atât pentru ei, cât şi pentru toate celelalte ţări europene”, pentru reporteri,  în a doua zi a summit-ului.

Totodată,  cea mai mare economie a blocului trage semnale de alarmă în ceea ce privește  măsurile Rusiei de a reduce livrările de gaze către UE,  avertizând că există  riscul ca acest fapt să creeze un colaps pe pieţele energetice, conform Antena3.ro.

UE face planuri pentru o viață fără gaz rusesc. Urmează „o iarnă grea”

Liderii UE au avertizat vineri că energia ieftină „a dispărut” și au decis să grăbească pregătirile pentru noi reduceri ale importurilor din Rusia, acuzând-o pe aceasta că utilizează gazul ca pe o armă.

„Inflația este o preocupare majoră pentru noi toți”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, la conferința de presă susținută la încheierea summitului UE. „Războiul de agresiune al Rusiei împinge în sus prețul alimentelor, al energiei și al materiilor prime”, a spus el.

„Lucrăm la diferite modele, nu doar pentru a analiza cum să reducem prețurile la energie sau la electricitate, ci și pentru a analiza configurația pieței, cu întrebarea: este cea pe care o avem în prezent potrivită pentru scopul nostru?”, a arătat șefa Comisiei Europene.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:23 - Stelian Tănase: Coaliția va rezista cât va dori Klaus Iohannis. N-ar fugi niciunul, că e de furat mult (VIDEO)
23:53 - Stelian Tănase: UDMR a devenit o anexă a FIDESZ. Trebuie să plece de la guvernare / Dacă UDMR nu-și limpezește relația cu Budapesta, o s-o facă serviciile speciale (VIDEO)
23:21 - Stelian Tănase: Cum o fi un general în fruntea unui partid liberal eu nu pot să înțeleg… Klaus Iohannis nu lasă nimic în urmă. L-au păcălit pe Cîmpeanu să îi scrie o lege a educației, dar nu poate să scrie, nu e Spiru Haret (VIDEO)
23:00 - Simona Halep, campioană la Toronto după ce a învins-o pe Beatriz Haddad Maia / Românca urcă pe locul 6 WTA
22:30 - Ludovic Orban reclamă „o risipă uriașă și o lipsă de respect față de banul public”: „După capul lor, în mod normal, de la 1 august ar fi trebuit crescute salariile în tot sectorul public. Au generat noi și noi cheltuieli” (VIDEO)
22:05 - Ludovic Orban: Banii primiți la rectificare nu o să îi ajungă Ministerului Energiei să compenseze nici măcar pe luna aprilie. Se vor crea niște blocaje în lanț. O să rămânem fără furnizori (VIDEO)
21:46 - Ludovic Orban: Toată politica guvernamentală este dictată de PSD, partidul care face legea în guvernare. Nici nu mai există ceea ce se numea PNL. Nu există pic de liberalism în această guvernare (VIDEO)
21:31 - Ludovic Orban: Noile măsuri fiscale îi afectează pe toți românii. Nu mai există nimic din ceea ce este liberal astăzi în PNL. Un om de dreapta nu poate să mai aibă încredere în PNL, e ca și cum ar vota cu PSD (VIDEO)
21:01 - Un copil de un an și jumătate a căzut într-un lac Harghita: „Este în stare de inconștiență, dar respiră”
20:44 - Șofer urmărit de polițiști în traficul din București. A fost prins după ce s-au tras focuri de avertisment. Bărbatul a avariat o mașină de poliție și a fost testat pozitiv cu aparatul etilotest