Liderul de la Kremlin nu-i scutește de front pe călugări și preoți: „Este cetățean al Rusiei, ca toți ceilalți”

Liderul de la Kremlin nu-i scutește de front pe călugări și preoți: „Este cetățean al Rusiei, ca toți ceilalți”
Sursa Foto: Flickr.com

Călugării și preoții ruși pot fi trimiși pe front în Ucraina dacă au legitimație militară, informează agenția rusă RBC.

 Vladimir Putin nu-i scutește de front pe călugări și preoți

„Toți cetățenii Federației Ruse care se află în rezerva forțelor armate sunt supuși mobilizării. Chiar dacă nu a servit niciodată în armată, dar are în mână legitimația militară, un preot poate fi chemat la mobilizare parțială.

El este cetățean al Rusiei, ca toți ceilalți”, le-a răspuns jurnaliștilor operatorului de la linia telefonică deschisă de autorități pentru a răspunde celor care vor să afle mai multe informații despre mobilizare.

Cu toate acestea, Vahtang Kipșidze, șeful adjunct al Departamentului Sinodal pentru relațiile bisericii cu societatea și mass-media, a transmis anterior că preoții pot participa la operațiunea militară din Ucraina doar în calitate de duhovnici.

„Preoții servesc în armată drept capelani militari. Aceasta este singura oportunitate pentru ei de a participa la o operațiune militară”, spunea Kipșidze.

Patriarhul Kirill le promite „mântuirea” soldaților ruși

De curând, Patriarhul Kiril, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, i-a încurajat pe ruși să meargă la război, susținând că, dacă vor muri pe front, se vor mântui.

„Știm că astăzi mulți mor pe câmpurile de luptă internă. Biserica se roagă pentru ca această bătălie să se încheie cât mai repede cu putință, pentru ca un număr cât mai mic de frați să se ucidă între ei în acest război fratricid”, a afirmat patriarhul Kirill în slujba de duminică, citată de agenția RIA Novosti.

De asemenea, Kirill a menționat că Biserica Ortodoxă Rusă „își dă seama dacă cineva, îmboldit de simțul datoriei, nevoia de a-și respecta legământul, rămâne fidel vocației sale și va face ceea ce îi cere datoria să facă, și dacă, în îndeplinirea datoriei sale o persoană moare, atunci fără nicio îndoială comite un act care echivalează cu un sacrificiu pentru ceilalți”.

„Și din acest motiv credem că acest sacrificiu spală toate păcatele pe care o persoană le-a făcut”, a susținut patriarhul rus, care s-a rugat totodată pentru un sfârșit rapid al „luptei interne” din Ucraina și pentru „victoria” Rusiei.

„Biserica, ce își exercită misiunea pastorală asupra popoarelor din Rusia, Ucraina, Belarus și asupra multor alte popoare în imensitatea Rusiei istorice, suferă astăzi nespus și se roagă în mod special pentru încetarea rapidă a luptelor interne”, a susținut Kirill, care a spus că se roagă totodată pentru „triumful dreptății, pentru că fără dreptate nu poate exista o pace durabilă, restaurând comuniunea fraternală și depășind tot ceea ce s-a acumulat de-a lungul anilor și care a dus în cele din urmă la acest conflict sângeros”.

Urmăriți B1TV.ro și pe