Lituania a repatriat 100 de migranți ilegali irakieni / Autoritățile oferă 1.000 de euro fiecărui migrant care acceptă să fie repatriat

Lituania a repatriat 100 de migranți ilegali irakieni / Autoritățile oferă 1.000 de euro fiecărui migrant care acceptă să fie repatriat
Foto simbol: Hepta - Abaca Press / AA

Aproape 100 de migranți ilegali ce provin din Irak au fost repatriați prin intermediul serviciilor de transport aerian, la finalul săptămânii trecute, a transmis Ministerul de Interne al Lituaniei, conform dpa, citat de către Agerpres.

98 de migranți s-au întors în Irak

Zborul pornit de la Vilnius la Bagdad şi Erbil (nordul Irakului) a transportat 98 de migranți după ce aceștia au traversat ilegal granița la insistențele regimului autoritarian Lukașenko. De asemenea, Ministerul de Interne a subliniat că repatrierea s-a realizat cu consimţământul irakienilor aflaţi la bord.

Ministrul de interne Agne Bilotaite a evocat un ”eveniment istoric”, iar ministrul de externe Gabrielius Landsbergis a transmis mulțumirile de rigoare Uniunii Europene și Irakului pentru colaborare privind soluționarea crizei migranților.

1.000 de euro pentru fiecare migrant

Conform informațiilor puse la dispoziție de oficialitățile din Lituania, fiecare migrant ce va alege să se întoarcă în țara natală de bună voie, va primi 1.000 de euro de la guvern. De asemenea, guvernul lituanian se angajează să cheltuiască și pentru biletul de avion.

”După ce am respins majoritatea cererilor de azil, avem nevoie de soluţii pentru a-i trimite pe migranţi înapoi în ţara lor de origine”, a declarat pentru AFP ministrul de Interne Agne Bilotaite.

Din vară, tot mai mulți migranți încearcă să treacă granița țărilor europene, mai exact, Letonia, Lituania și Polonia.

Autoritățile europene au acuzat Belarus că a pus la cale acest aflux de migranți pentru a se răzbuna pentru sancțiunile impuse de către Uniunea Europeană.

Chiar și așa, Ministerul de Interne al Lituaniei a declarat că autoritățile din Belarus au ordonat migranților ce se află la granița bieloruso-polonă să elibereze un depozit situat la frontieră, ceea ce ar putea duce la noi tentative de a aduce migranții pe teritoriul Uniunii Europene

Urmăriți B1TV.ro și pe