Londra: 84 de persoane rănite şi 214 arestate în timpul manifestaţiilor

Londra: 84 de persoane rănite şi 214 arestate în timpul manifestaţiilor
Poliţia britanică a anunţat că 84 de persoane au fost rănite şi 214 au fost arestate sâmbătă, după ce mai mulţi "infractori" au jefuit un cartier comercial din Londra, în timpul unei manifestaţii...

Poliţia britanică a anunţat că 84 de persoane au fost rănite şi 214 au fost arestate sâmbătă, după ce mai mulţi „infractori” au jefuit un cartier comercial din Londra, în timpul unei manifestaţii împotriva austerităţii, informează AFP.

Sindicatele, care se aşteptau ca peste 250.000 de britanici şă participe la protest, apreciază că au câştigat pariul, deşi denunţă violenţele şi distrugerile.

„Suntem absolut încântaţi, sunt sute de mii de persoane, poate o jumătate de milion”, a afirmat Paul Nowak, unul dintre responsabilii cu organizarea.

Un purtător de cuvânt al confederaţiei sindicatelor britanice, Trades Union Congress (TUC), a estimat că „între 250.000 şi 300.000 de persoane” au răspuns la apel, în timp ce presa indica între 400.000 şi 500.000 de participanţi.

„Participarea este dincolo de tot ce am visat. Este fantastic. Este cea mai mare manifestaţie din această generaţie la Londra”, a afirmat secretarul general al sindicatului Unite, Len McCluskey.

Marşul de protest a fost cea mai importantă asemenea manifestaţie din Londra după cea din 2003, împotriva războiului din Irak, şi cea mai vastă mişcare socială după revoltele din urmă cu două decenii, care au condus la plecarea lui Margaret Thatcher de la putere.

Peste 4.500 de poliţişti au fost mobilizaţi de teama unor violenţe similare celor de la manifestaţiile studenţilor de la sfârşitul anului.

Sindicatele au prevăzut de asemenea un important serviciu de ordine, pentru a menţine „atmosfera familială” a manifestaţiei, care a reunit oameni de toate vârstele.

În ciuda forţelor de ordine, câteva sute de manifestanţi îmbrăcaţi în negru şi cu feţele mascate au atacat magazine şi bănci, lansând focuri de artificii, vopsea, sticle şi cocteiluri Molotov în direcţia poliţiştilor.

Ciocnirile de stradă avut loc în cartierul Oxford Street, una dintre principalele artere comericale din Londra.

Forţele de ordine au anunţat că 84 de persoane, dintre care 31 de poliţişti, au fost rănite, iar 27 dintre ele, inclusiv 11 poliţişti, au fost internate în spital.
 

Proteste violente în capitala Marii Britanii

Sindicatele denunţă violenţele şi distrugerile

Sindicatele au denunţat violenţele, în timp ce mitingul s-a desfăşurat timp de peste cinci ore într-o atmosferă de calm.

Numeroase persoane au venit în familie, cu cărucioare de copii şi vuvuzele.

„Nu distrugeţi Marea Britanie!”, „Să ne apărăm serviciile publice!”, proclamau pancartele manifestanţilor.

„Sunt aici pentru că Guvernul ne face să plătim pentru a repara ce au făcut bancherii”, a declarat Gillian Siddons, un pensionar în vârstă de 60 de ani.

„Oamenii adunaţi aici sunt purtătorii de cuvânt ai Marii Britanii profunde”, a afirmat liderul opoziţiei laburiste, Ed Miliband, într-un avertisment la adresa Guvernului, care a impus ţării o cură de rigoare fără precedent în Marea Britanie, cu reduceri bugetare de peste 90 de miliarde de euro până în 2015. Măsurile includ îngheţarea salariilor funcţionarilor şi suprimarea a peste 300.000 de posturi publice.

„Desigur că oamenii sunt îngrijoraţi, şi chiar furioşi, dar am moştenit o asemenea situaţie economică încât trebuie să luăm măsuri pentru a aduce finanţele publice la echilibru”, a răspuns ministrul Educaţiei, Michael Gove.

Ultima oră
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)
22:13 - Loredana Groza, adevărul despre posibila infectare cu COVID-19: Sunt vaccinată și vreau să fac și doza trei
21:56 - Dan Vîlceanu, despre demiterea unor USR-iști din consiliile de administrație: Au folosit aceste companii să-și pună oamenii acolo? Nu am întrebat care sunt USR-iști. Trebuie să îți asumi reforme
21:41 - Comisia Europeană va achiziționa un tratament anti-COVID cu anticorpi monoclonali
21:40 - Ludovic Orban, după ce Florin Cîțu a cerut o anchetă la Ministerul Sănătății: Parțial îi dau dreptate, dar este și responsabilitatea premierului când un domeniu atât de important nu funcționează la parametri
21:12 - Nicușor Dan organizează miercuri o primă informare publică despre proiectul trenului metropolitan
20:49 - Cseke Attila: Ministerul Sănătății a finalizat o achiziție publică pentru 10.600 de flacoane de Tocilizumab / Medicamentul este folosit pentru tratarea formelor grave de COVID-19
20:44 - Dacian Cioloș: Cîțu nu mai are cum să conducă un guvern în care să fie și USR – PLUS