Londra: Un trimis special al lui Gaddafi a purtat negocieri secrete cu oficialii occidentali

Londra: Un trimis special al lui Gaddafi a purtat negocieri secrete cu oficialii occidentali
Liderul libian Muammar Gaddafi și-a trimis unul din cei mai de încredere oameni ai săi la Londra pentru a negocia în secret, notează The Guardian. Întâlnirea dintre Mohammed Ismail, consilierul lui Saif al-Islam,...

Liderul libian Muammar Gaddafi și-a trimis unul din cei mai de încredere oameni ai săi la Londra pentru a negocia în secret, notează The Guardian.

Întâlnirea dintre Mohammed Ismail, consilierul lui Saif al-Islam, unul din fiii lui Gaddafi, și oficialii britanici, ar fi avut loc în contextul în care oficialii libeni discută cu statele occidentale despre renunțarea la putere a lui Gaddafi.

Ministerul de Externe a refuzat să comenteze informațiile legate de discuțiile cu Ismail sau cu alți oficiali ai regimului libian. Însă, potrivit sursei citate, fiii lui Gaddafi, în special Saif al-Islam, Saadi și Mutassim sunt „nerăbdători să discute”.

„Mesajul pe care l-am trimis lui Ismail a fost că regimul lui Gaddafi trebuie să cadă, și va fi găsit vinovat pentru crimele comise”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Exerne, fără a da alte detalii legate de întrevederea lui Mohammed Ismail cu oficialii britanici.

Una din variantele avute în vedere de oficialii libeni, neconfirmată însă de Guardian, este aceea că Gaddafi renunță la putere, iar Mutassim cel care este consilier cu problemele de securitate națională este pus președinte și formează un guvern de uniune națională, îmrpreună cu opoziția.

Informațiile despre negocierile purtate de Ismail au venit în contextul în care ministrul de Externe libian, Moussa Koussa, a ajuns în Marea Britanie căutând azil politic, după ce a renunțat la funcția pe care o deținea în guvern. Decizia lui Koussa a fost luată în semn de protest față de atacurile forțelor pro-Gaddafi asupra civililor.

„Moussa Kousaa este foarte îngrijorat de starea familiei sale, dar a făcut asta pentru că a considerat că este un mod eficient de a da jos regimul Gaddafi”, a declarat o sursă, citată de Guardian.

Începând cu anii ’90, Moussa Koussa este principala legătură între Marea Britanie și regimul lui Gaddafi.

În prezent,o echipă condusă de ambasadorul britanic în Libia, Richard Northern alături de ofițeri din M16 îl interoghează pe Koussa într-o locație secretă.