Luxemburg este prima țară din UE care va legaliza consumul recreațional de cannabis

Luxemburg este prima țară din UE care va legaliza consumul recreațional de cannabis
Foto: amsterdammarijuanaseeds.org

Adulților din Luxemburg li se va permite să crească și să consume cannabis în urma unei hotărâri guvernamentale. 

Anunțul de vineri al guvernului din Luxemburg va aduce schimbări fundamentale în modul în care societatea luxemburgheză abordează consumul recreațional de cannabis.

Comerțul cu semințe va fi permis, fără nicio limită 

De asemenea, comerțul cu semințe va fi permis, fără nicio limită privind concentrația de Tetrahidrocannabinol (THC), principalul constituent psihoactiv. Guvernul a transmis că semințele vor putea fi cumpărate din magazinele fizice, din import sau on-line. 

Există o puternică presiune ca oficialitățile din Luxemburg să producă semințele în regim intern, pentru scopuri comerciale, însă această decizie a fost amânată din cauza pandemiei cu noul coronavirus.

„Ne-am gândit că trebuie să acționăm, avem o problemă cu drogurile și canabisul este drogul cel mai folosit și este o mare parte a pieței ilegale. Vrem să începem prin a permite oamenilor să-l crească acasă. Ideea este că un consumator nu se află într-o situație ilegală dacă consumă canabis și că nu susținem întregul lanț ilegal de la producție la transport până la vânzare unde este multă mizerie atașată. Vrem să facem tot ce putem pentru a ne îndepărta tot mai mult de piața neagră ilegală. ”, a declarat Ministrul Justiției Sam Tamson, conform The Guardian

Toleranță zero pentru șoferii prinși sub influența substanței psihoactive

Va rămâne interzis consumul și transportul de cannabis în spațiul public, dar amenzile vor fi drastic reduse.  Amenzile vor fi reduse până la 25 de euro pentru posesia sub 3 grame, de la 251 de euro, până la 2.500 de euro, cât este în prezent. 

„Peste trei grame, nimic nu se schimbă, vei fi considerat un dealer. Nici pentru șoferii de mașini nu se schimbă nimic: există încă toleranță zero.”, a transmis Sam Tamson. 

În Olanda, țara cea mai asociată cu consumul de marijuana, consumul, vânzarea și creșterea rămân, tehnic, ilegale, dar există o politică de toleranță numită gedoogbeleid, în care consumul și creșterea sunt tolerate de către autorități.

Ultima oră
18:58 - Florin Roman: Pentru cloud-ul guvenamental avem 500 de milioane de euro în PNRR. Banii vin pe măsura termenelor și suntem presați de timp / Doar puțin peste 10% dintre români au competențe digitale primare (VIDEO)
18:16 - Florin Roman (PNL), reacție la controversele privind lucrarea din CV-ul său: Eu n-am ajuns ministru la beletristică. Sunt cu conștiința împăcată. Când ajungi ministru, sunt și lucruri bune și lucruri mai puțin bune (VIDEO)
18:07 - Alexandru Rafila, despre măsurile din noaptea de Revelion: Vă daţi seama că nu vor fi unele stupide care să facă imposibilă, de exemplu, întoarcerea la timp acasă (VIDEO)
17:44 - Prognoza meteo pentru săptămâna 6-12 decembrie 2021. Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion (VIDEO)
17:43 - Dorel din Panciu a pus un brad uriaș de Crăciun fix în mijlocul intersecției. Mașinile au circulat printre crengi (VIDEO)
17:23 - Antrenorul unei echipe din Egipt a murit după ce s-a bucurat la un gol marcat în prelungiri de jucătorii săi
17:02 - Sorin Grindeanu: Ruptura de Liviu Dragnea a apărut când mi-am asumat aproape în mod personal să dau OUG 14 / Reacția liderului social-democrat la acuzația că a fost acasă la Klaus Iohannis
16:43 - Femeia cu cele mai mari buze din lume se pregătește de o nouă intervenție estetică. Uite ce rezultate își dorește să obțină
16:38 - Alexandru Rafila: Nu se pune problema utilizării certificatului verde la slujbe. Asta nu înseamnă că nu ne dorim sprijin din partea bisericilor în respectarea măsurilor anti-COVID (VIDEO)
16:20 - Vaslui: Un bătrân și-a ucis soția și fiul, apoi a plecat cu mașina și a făcut accident