MAE rus despre soluționarea conflictului transnistrean: „Presiunile sunt contraproductive și duc procesul în fundătură”

MAE rus despre soluționarea conflictului transnistrean: Presiunile sunt contraproductive și duc procesul în fundătură
Foto: Hepta/ Abaca Press / AA/ABACA.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova susține că Moscova este gata să contribuie la restabilirea activității normale a formatului de negocieri 5+2 privind reglementarea conflictului transnistrean. Zaharova a mai spus că presiunile asupra Transnistriei sunt contraproductive și duc procesul de reglementare „într-o fundătură”, informează tass.

Rusia „promovează” dialogul între Chișinău și Tiraspol

„Suntem pregătiți să contribuim la restabilirea funcționării normale a formatului 5+2 pe măsură ce se formează condițiile corespunzătoare, se implementează tactica pașilor mici de interacțiune între malurile Nistrului în interesul rezidenților acestora”, a precizat Maria Zaharova, marți, 2 august, în cadrul unei conferințe de presă.

„Noi, în calitate de garant și mediator în procesul de reglementare transnistreană, promovăm dialogul între Chișinău și Tiraspol, suntem în favoarea unei soluționări cuprinzătoare a problemei transnistrene cu acces la acorduri politice care să se potrivească ambelor părți ale conflictului”, a adăugat Zaharova.

„Autoritățile Republicii Moldova nu exercită presiuni, condiționări sau măsuri unilaterale în privința regiunii transnistrene, locuitorii căreia în marea majoritate posedă cetățenia Republicii Moldova și beneficiază de întreg spectrul de servicii publice prestate de instituțiile competente de pe malul drept al Nistrului, iar companiile posedă acte permisive și desfășoară operațiuni comercial-economice în conformitate cu cerințele legislației naționale în vigoare, inclusiv de mai bine de 8 ani exportă mai mult de jumătate din mărfuri din regiune în statele-membre ale Uniunii Europene”,  au explicat reprezentanții Biroului de Reintegrare de la Chișinău pentru tv8.

Poziția fermă a autorităților de la Chișinău

„În prezent nu există condiții prielnice pentru convocarea unei noi runde a formatului de negocieri ,,5+2,, , aceasta fiind posibil de relansat după atingerea consensului între toți participanții Conferinței permanente pe probleme politice în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană”, au adăugat reprezentanții Biroului de Reintegrare.

Negocierile în formatul 5+2 au intrat în pauză de mai mult timp. Recent, pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a declarat că vrea ca participanții la negocierile în formatul 5+2 să semneze un document care să îi garanteze securitatea regiunii separatiste.

În acest context, Chișinăul și-a reiterat poziția „de a atinge o reglementare atotcuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”.

Urmăriți B1TV.ro și pe