Magazinele sovietice pentru străini urmează să se redeschidă în Rusia

Magazinele sovietice pentru străini urmează să se redeschidă în Rusia
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Jan Woitas

Rusia va deschide magazine fără taxe vamale, cu bunuri importate din Occident, destinate diplomaților străini care le pot cumpăra pe valută, relatează The Guardian. Sunt aceleaşi magazine sovietice cunscute ca „beriozka” (similare cu „shop-urile” din România comunistă) din care nu puteau cumpăra decât privilegiaţii şi oficialii partidului în perioada URSS.

Pentru a face cumpărături din aceste shop-uriclienții trebuie să prezinte un un document oficial care să ateste că sunt diplomați străini, angajați ai unei organizații internaționale sau membri ai familiilor acestora.

Magazinele duty-free de tip comunist vor fi deținute de o companie creată de ministerul rus de Externe şi vor vinde alcool, produse din tutun, bijuterii, cosmetice, parfumuri și dulciuri, precum și smartphone-uri sau ceasuri, a informat Mediazona.

Plățile vor fi făcute în dolari și euro, exact cum magazinele Rusiei sovietice, beriozka, erau menite să atragă valuta străină.

Magazinele, funcţionale cel mai probabil din această toamnă, vor vinde mărfuri occidentale de import ce nu mai pot fi găsite la rafturile magazinelor rusești obișnuite din cauza retragerii brandurilor străine ca urmare a sancţiunilor impuse Rusiei din cauza războiului împotriva Ucrainei.

Cozi la ultimele brand-uri europene şi americane

Produsele occidentale au devenit deja mai greu de găsit în multe magazine din Rusia iar cumpărătorii stau la cozi în magazinele care și-au scos ultimele stocuri la retragerea din Rusia.

Ministerul de Externe Rus a luat în considerare deschiderea unui magazin duty-free pentru diplomații străini încă din 2015, după ce Rusia a interzis mai multe importuri de alimente europene, ca răspuns la sancțiunile occidentale impuse după anexarea Crimeei.

Într-o scrisoare din 2014, obținută de site-ul de știri rus Gazeta.ru, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, declara că magazinele vor contribui la reducerea „pierderilor și întârzierilor financiare” asociate cu livrarea de mărfuri către misiunile diplomatice străine din Rusia, citat de Europa Liberă.

Urmăriți B1TV.ro și pe