Maia Sandu, după victoria pro-europenilor de la PAS: „Vă mulțumesc celor care ați pus umărul la întărirea democrației în Moldova. Sper ca astăzi să fie finalul unei ere grele pentru Moldova”

Maia Sandu, după victoria pro-europenilor de la PAS: „Vă mulțumesc celor care ați pus umărul la întărirea democrației în Moldova. Sper ca astăzi să fie finalul unei ere grele pentru Moldova”
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, și-a exprimat votul pentru alegerile generale anticipate din 11 iulie 2021 la Liceul Teoretic „Petru Rareș” din Chișinău. Foto: Facebook @ Maia Sandu

Președinta Maia Sandu a declarat, duminică seară, că dorește să lucreze alături de un guvern integru și competent pentru a uni societatea și a pune interesul cetățenilor în centrul eforturilor de guvernare. După ce vor fi validate alegerile, spune ea, vor putea fi discutați pașii constituționali pentru formarea unui nou cabinet la Chișinău.

Partidul pro-european din care provine Maia Sandu, PAS, este la un scor de 48% după procesarea a 95% dintre procesele-verbale. Conform rezultatelor parțiale, doar alte două formațiuni au trecut pragul electoral necesar accederii în parlamentul de la Chișinău, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (30,6%) și Partidul Șor (6,42%).

 

Maia Sandu, declarații după victoria pro-europenilor de la PAS la alegerile din Republica Moldova

„Dragi cetățeni, vă mulțumesc celor care ați mers astăzi la vot și ați pus umărul la întărirea democrației în Moldova. Democrația noastră este încă tânără, cu multe probleme, dar exemplul celor care, în țară sau în diasporă, au trecut peste toate obstacolele pentru a merge la vot este un motiv de a avea încredere că vom reuși să construim o țară liberă și un stat care se îngrijește de cetățenii săi”, a scris președinta Republicii Moldova, duminică seară, pe Facebook.

La aceste alegeri, a continuat Maia Sandu, s-a confirmat încă o dată că unele instituții ale statului sunt departe de a răspunde așteptărilor cetățenilor.

„Unele instituții care s-au ocupat de organizarea alegerilor sunt întoarse cu cheia politică, ignoră legile și pun în pericol organizarea unor alegeri libere și corecte. Dacă vrem să devenim o democrație puternică, astfel de lucruri nu trebuie să se mai repete. Avem nevoie de instituții puternice, care să respecte și să asigure alegerea liberă a oamenilor. Ca președinte, vă promit că, în următorii ani, voi face tot ce-mi stă în puteri pentru ca oamenii să poată să voteze mai ușor, fără presiuni și fără corupție electorală. Aceasta este o prioritate pentru viitorul Parlament și sper să pot lucra alături de o majoritate formată din oameni onești pentru a face din ziua votului o sărbătoare a democrației pentru fiecare cetățean”, a mai afirmat ea.

Președinta Maia Sandu și-a exprimat speranța că astăzi se încheie o eră grea pentru Republica Moldova.

„Sper ca astăzi să fie finalul unei ere grele pentru Moldova, sper ca astăzi să fie sfârșitul domniei hoților asupra Moldovei. Provocările sunt mari, iar oamenii au nevoie de rezultate. Oamenii trebuie să simtă cât mai curând beneficiile unui Parlament curat și ale unei guvernări care chiar se preocupă de problemele populației. Energia de astăzi de la vot trebuie folosită pentru a schimba Moldova și pentru a o transforma într-o țară din care nu doar că nu se mai pleacă, dar în care se și revine. Ca președinte, vreau să lucrez alături de un guvern integru și competent pentru a uni societatea și a pune interesul cetățenilor în centrul eforturilor de guvernare. Pentru că merită! După ce se vor număra voturile și se vor valida alegerile, vom putea discuta despre pașii constituționali pentru formarea Guvernului. Felicitări, Moldova!”, a conchis Maia Sandu.

Urmăriți B1TV.ro și pe