Maia Sandu: Nu avem certitudinea că Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz. Mai avem rezerve de gaze doar pentru octombrie

Maia Sandu: Nu avem certitudinea că Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz. Mai avem rezerve de gaze doar pentru octombrie
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, în timpul unei vizite în Kiev, Ucraina. Foto: Hepta - DPA Images

Chișinăul nu are certitudinea că gigantul rus Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz privind livrarea de gaze. Președinta Maia Sandu a ținut să transmită, în acest context, că autoritățile sunt pregătite să acționeze, iar oamenii vor avea sprijinul guvernului la iarnă.

Temeri în Republica Moldova privind livrările de gaz rusesc

„În sectorul energetic, nu avem certitudinea că Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz. Amintim că, din 1 octombrie, conform contractului, preţul de achiziţie a gazelor trebuie să fie semnificativ mai mic.

Autorităţile statului sunt pregătite să acţioneze în orice situaţie, după scenariile pregătite anterior. Cetăţenii vor avea sprijinul guvernului şi în această iarnă, aşa cum l-au avut în iarna trecută”, a declarat Maia Sandu potrivit Agerpres, care citează Deschide.md şi IPN.md.

R. Moldova mai are gaze doar pentru octombrie

Aceasta a mai precizat că Republica Moldova „are rezerve de gaze naturale doar pentru luna octombrie”.
Sandu a spus apoi că autoritățile urmează să decidă pașii de urmat pe mai departe, în funcție de diversele scenarii gândite deja.

„Discuţii au loc în fiecare lună şi de fiecare dată facem referire la contract. Republica Moldova sau, mai bine-zis, Moldovagaz are un contract, în conformitate cu el din 1 octombrie preţul pentru consumatorii din Republica Moldova ar trebui să scadă semnificativ. E de datoria Gazprom-ului să-şi respecte obligaţiile contractuale. Rămâne să vedem dacă vor face sau nu acest lucru”, a mai declarat Maia Sandu.

Recent, aceasta a mai afirmat că țara sa ar putea retrage cetățenia celor care merg să lupte pentru Rusia în Ucraina.

În paralel, mai multe proteste au avut loc la Chișinău. Șefa statului a spus că „hoții și marii corupți, care nu vor ca reforma justiției să fie dusă mai departe” sunt cei care-i cer demisia.

Urmăriți B1TV.ro și pe