Manifestație pro-război la Moscova. Imagini halucinante pe stadionul Luzhniki, la 8 ani de la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea (FOTO, VIDEO)

Manifestație pro-război la Moscova. Imagini halucinante pe stadionul Luzhniki, la 8 ani de la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea (FOTO, VIDEO)
Foto: captură Twitter / Max Seddon

Stadionul Luzhniki din Moscova, unde în 2018 avea loc finala Cupei Mondiale la fotbal, găzduiește vineri o manifestație pro-Kremlin pentru a marca opt ani de la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea. Evenimentul vine la circa trei săptămâni de la momentul în care Rusia lansa o nouă agresiune brutală împotriva Ucrainei, de această dată la o scară mult mai largă decât cea din 2014.

Manifestație pro-război la Moscova, la 8 ani de la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea

Potrivit presei ruse, la demonstrație participă în jur de 100.000 de oameni, cu alți circa 130.000 în afara stadionului. Reporterii străini care iau parte la eveniment susțin că mulți dintre manifestanți sunt angajați ai statului rus și au fost aduși cu autobuzul direct de la serviciu.

Alții ar fi fost luați de pe stradă pentru evenimentul de pe Luzhniki.

Prezentatorii poartă geci inscripționate cu litera „Z”, care a – deși încă nu se știe cu exactitate ce înseamnă – a devenit simbolul invaziei ruse. O parte dintre manifestanți afișează imagini cu chipul lui Vladimir Putin.

Forțele militare ale Federației Ruse au declanșat o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei în 24 februarie, iar NATO anticipează că actualul conflict – ajuns astăzi în a 23-a zi – va mai dura ceva timp. Agresiunea a fost condamnată de comunitatea occidentală drept ilegală, nejustificată și complet neprovocată, iar Vestul a răspuns Moscovei cu sancțiuni fără precedent, care au lăsat-o tot mai singură pe scena internațională.

În aceste condiții, șeful diplomației ruse susține că țara sa își va îndrepta atenția către est.

Ostilitățile au provocat deja o adevărată catastrofă umanitară, care amenință să se acutizeze și mai mult dacă luptele continuă, spune agenția pentru refugiați a ONU. De altfel, datele ONU arată că în jur de 3 milioane de persoane au părăsit Ucraina și și-au căutat refugiu în alte țări pentru a scăpa de drama războiului declanșat de Federația Rusă.

Urmăriți B1TV.ro și pe