Marcel Ciolacu, discuții cu președintele azer despre „trei proiecte energetice majore”: „România are o șansă extraordinară de a deveni poartă către UE pentru gazele și energia din Azerbaidjan”

Marcel Ciolacu, discuții cu președintele azer despre „trei proiecte energetice majore”: „România are o șansă extraordinară de a deveni poartă către UE pentru gazele și energia din Azerbaidjan”
Foto: Facebook / Marcel Ciolacu

România are o șansă extraordinară de a deveni poartă către Uniunea Europeană pentru gazele și energia din Azerbaidjan, a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu, luni, în contextul discuției purtate cu președintele azer Ilham Aliyev.

Marcel Ciolacu a discutat cu președintele Azerbaidjanului „despre trei proiecte energetice majore”

Social-democratul spune că el și președintele azer au discutat luni „despre trei proiecte energetice majore”.

„România are o șansă extraordinară de a deveni poarta către Uniunea Europeană pentru gazele și energia din Azerbaidjan. Astfel putem deveni un actor regional important în asigurarea securității energetice a Europei. Am discutat astăzi cu președintele Ilham Aliyev despre trei proiecte energetice majore”, a scris Marcel Ciolacu, luni, pe Facebook.

Primul proiect se referă la un contract pentru achiziționarea a un miliard de metri cubi de gaze.

„Primul a vizat contractul de achiziție a 1 miliard de metri cubi de gaze, contract ce se va derula din aprilie, timp de un an de zile. Am propus ca, prin acest contract, să ajutăm și Republica Moldova, iar președintele Aliyev a susținut propunerea noastră”, a precizat liderul PSD.

Al doilea vizează transportul de gaz lichefiat.

„Al doilea proiect discutat astăzi a vizat transportul de gaz lichefiat, respectiv parteneriatul dintre Romgaz și Socar privind construirea a două terminale la Marea Neagră (de gaz natural lichefiat și o instalație de regazificare)”, a adăugat Marcel Ciolacu.

„Al treilea proiect vizează dezvoltarea infrastructurii cablului submarin de transport prin Marea Neagră necesar transportului energiei verzi, prin România, din Marea Caspică spre Europa”, a mai menționat el.

Marcel Ciolacu spune că „discuțiile tehnice” vor fi detaliate, tot luni, de specialiștii Transgaz și Transelectrica din delegația română.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`