Marea Britanie amenință cu boicotul diplomatic la Jocurile Olimpice din China. SUA și Australia au luat deja decizia

Marea Britanie amenință cu boicotul diplomatic la Jocurile Olimpice din China. SUA și Australia au luat deja decizia
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

După SUA și Australia, Marea Britanie se alătură statelor care intenționează să „boicoteze diplomatic” Jocurile Olimpice de iarnă din China, informează Sky News. Astfel, niciun ministru al guvernului britanic nu va face deplasarea la Beijing, potrivit premierului Boris Johnson.

„Va exista efectiv un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing”, a anunțat Johnson la reuniunea săptămânală din Parlament. Totodată, el a precizat că nu se are în vedere și boicotul sportiv.

În cadrul aceluiași discurs Boris Johnson a ridicat problema respectării drepturilor Omului de către regimul chinez de la Beijing, în special a tratamentului aplicat minorităţii musulmane uigure.

„Noi ridicăm constant aceste subiecte părţii chineze, eu însumi preşedintelui chinez Xi când i-am vorbit recent”, a precizat Johnson.

Chinezii, nemulțumiți de amenințările SUA și ale aliaților NATO

Americanii au laut deja decizia de a nu se prezenta la Jocurile Olimpice din China. Joe Biden a făcut anunțul. Chinezii, deranjați de afirmațiile de la Washington, au și reacționat, în această săptămână.

„Politicienii americani ar trebui să înceteze să facă apel la un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing pentru a evita să afecteze relaţiile bilaterale, iar China va lua contramăsuri dacă va fi necesar”, a declarat luni, Ministerul Afacerilor Externe chinez, prin intermediul purtătorului de cuvânt.

Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 vor avea loc în perioada 4 – 20 februarie. Va fi a doua oară când Beijing va găzdui Olimpiadă de iarnă. În 2008, China a găzduit și Jocurile Olimpice de vară.

Legat de boicotul australienilor, diplomația chineză a declarat că „nimănui nu-i pasă” guvernul de la Canberra va trimite sau nu reprezentanți oficiali la Beijing.