Oraşul Mariupol, cheia DISCORDIEI dintre ruşi şi ucraineni în Crimeea. Care este MIZA lui Putin în noua ofensivă (FOTO, VIDEO)

Oraşul Mariupol, cheia DISCORDIEI dintre ruşi şi ucraineni în Crimeea. Care este MIZA lui Putin în noua ofensivă (FOTO, VIDEO)
O navă blochează accesul în strâmtoarea Kerci / Hepta.ro

Conflictul dintre Ucraina şi Rusia, izbucnit în 2014 prin anexarea Crimeii, continuat mocnit de-a lungul anilor pe linia paramilitară a Donbasului, cunoaşte zilele acestea un puternic reviriment.

Kievul acuză Moscova că ar putea pregăti o ofensivă împotriva Mariupol, ultimul mare oraș sub controlul Kievului în estul țării.

Incidentul din strâmtoarea ce leagă Marea Neagră de Marea de Azov, departe de a fi întâmplător, este un pas important în accesul pe care Moscova îl doreşte la oraşul-port la Azov, al doilea ca mărime din regiunea Doneţkului.

Mariupolul, a cărui cucerire a fost ratată de ruşi în 2014, are o importanţă strategică deosebită în economia regiunii şi a accesului militar pe care Rusia şi l-ar dori în Crimeea.

Unul din paşii de cucerire a fost construirea de către Moscova a unui pod foarte controversat de 19 kilometri de-a lungul strâmtorii Kerci. Iar şicanele au apărut imediat. Instalarea acestui pod în 2017 împiedică trecerea unei părți a navelor. În acest an, paza de coastă rusească a început să rețină navele, oficial pentru controale, iar punctul culminant l-a constituit incidentul de duminică în urma căruia ruşii au sechestrat trei nave ucrainene, scrie Hotnews.

Luni, ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin a cerut Occidentului „formarea unei coaliții clare pentru a rezista la actele de agresiune ale Rusiei”, acuzând Moscova că „îngrădește” deliberat navigarea navelor comerciale prin strâmtoarea Kerci.

O navă blochează accesul în strâmtoarea Kerci, Crimeea / Sursa Foto: Hepta.ro

Această strâmtoare, singura cale maritimă între marea Neagră și marea Azov, este o axă strategică de primă importanță, atât pentru Rusia cât și pentru Ucraina.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Așteptăm ca Rusia să restaureze libera trecere în strâmtoarea Kerci și cerem tuturor părților să acționeze cu maximă reținere pentru a se ajunge la o dezescaladare imediată a situației”, a cerut Uniunea Europeană. NATO, de asemenea, a făcut apel la „reținere și dezescaladare”.

Replica Moscovei, prin vocea ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, este vehementză şi pe măsura mizei. Acțiunile SUA și altor țări de creștere a tensiunilor lângă granițele Rusiei ar putea duce situația într-un ”punct fără întoarcere”, a anunţat şeful diplomaţiei ruse.