Mărturii din infern. Viața sub ocupația rusă, povestită de ucrainenii dintr-un sat eliberat: Am lucrat în grădini sub bătaia gloanțelor. Rușii au electrocutat oameni, au violat femei, au luat tot ce au putut

Mărturii din infern. Viața sub ocupația rusă, povestită de ucrainenii dintr-un sat eliberat: Am lucrat în grădini sub bătaia gloanțelor. Rușii au electrocutat oameni, au violat femei, au luat tot ce au putut
Foto: Hepta - Abaca Press / Madiyevskyy Vyacheslav/Ukrinform

Oamenii din Verbivka, sat la câțiva kilometri de Balaklia, oraș din Harkov recent recuperat de ucraineni, sunt încă în stare de șoc după cele șase luni sub ocupație rusească. Ei au vorbit îngroziți și printre lacrimi despre comportamentul invadatorilor: le-au furat lucrurile, le-au devastat casele și magazinele, i-au bătut, electrocutat și torturat, iar unele femei au fost violate.

Viața sub ocupație rusă – o poveste de coșmar

În tot acest timp, vârstnicii nu și-au putut primi pensiile, așa că femeile din sat au grădinărit sub focul gloanțelor pentru a avea ce să mănânce, primindu-și astfel supranumele de „femeile kamikaze”.

„Au dus-o foarte greu. Toți am lucrat în grădini sub bătaia gloanțelor. Ni s-a spus inclusiv că avem „femei kamikaze”. Se trage în ele și tot mai grădinăresc, să aibă cartofi și să nu moară de foame”, a spus Olga (62 de ani), potrivit hromadske.ua.

„Jumătate de an am dormit în pivnițe fără să ne dăm jos hainele, îmbrăcați cu pulovere și jachete, din cauza bombardamentelor. Nu a fost viaţă, ci un chin”, s-a plâns și Nadia Vasilivna (70 de ani).

Aceasta a mai povestit că rușii au venit la ea acasă, fiind convinși că ea și soțul ei, doi bătrâni, ascund arme: „Trebuie să-ți arăți pașaportul ca să ajungi acasă, ce fel de viață e asta?”.

Nadia Vasilivna a zis apoi că ruși erau invidioși pe condițiile în care locuiau, fiind impresionați că au toalete în casă, deși trăiesc la sat: „Au spus ”ne vom aduce familiile aici””.

„I-am întrebat: „Ce cautați aici?”, iar un soldat rus a spus că „Putin ne-a promis o casă și câte doi sclavi la fiecare”. Aș vrea ca mama lui să-l fi înecat în cristelniță! Acel Putin… ceva nu e în regulă în capul lui”, a afirmat și Nadia (72 de ani).

Rușii i-au bătut pe ucraineni, iar pe ucrainence le-au violat

Vasil (67 de ani) a povestit că niște soldați ruși i-au pus o pungă pe cap și l-au dus într-un loc necunoscut, acuzându-l că a ajutat armata ucraineană. Ei l-au amenințat că-l omoară dacă nu mărturisește, dar apoi l-au eliberat într-o noapte. Bărbatul a dormit apoi o săptămână la fiica sa, de teamă că rușii se vor întoarce după el și-l vor omorî.

Sunt nenorociți, pur și simplu nenorociți. Nu mi-au dat de mâncare, a trebuit să-mi fac nevoile într-o sticlă”, a spus bărbatul, arătând cicatricea pe care o avea de la frânghia cu care îi legaseră mâinile.

„Erau supărați, au intrat în case și au luat tot ce au putut. Au scos și lenjeria murdară de pe o femeie!”, a spus Nadia.

Aceasta a mai susținut că rușii au organizat un loc pentru interogatoriu și o închisoare în clădirea poliției: „Au electrocutat oamenii acolo și au violat femei. O femeie a fost trimisă la Harkov fiind însărcinată”.

Când ucrainenii au început contraofensiva, rușii au fugit pe calea ferată, iar sătenii încă stăteau în pivnițe îngroziți.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo