Matteo Renzi, despre problema imigranților: Italia poate face totul singură în Mediterană. Europa este cea care nu poate să permită acest lucru

Matteo Renzi, despre problema imigranților: Italia poate face totul singură în Mediterană. Europa este cea care nu poate să permită acest lucru
Foto: facebook.com/matteorenziufficiale

Premerul italian Matteo Renzi a precizat că deși Italia poate salva singură imigranții din Marea Mediterană, Europa ”nu poate să-și permită” să ignore această problemă, informează AFP.

”Problema astăzi nu este de a ști cum poate face Italia front singură în fața urgenței. Suntem o țară mare care nu se lasă cuprinsă de disperare doar pentru că într-un an au sosit câteva mii de imigranți în plus”, a scris Renzi într-un articolul publicat în La Stampa.

”Dacă suntem constrânși să o facem singuri, nu vom face paradă. Nu vom renunța să salvăm chiar și o singură viață (…). Viața are mai multă valoare decât un sondaj. (…) Dar a avea un răspuns din partea Europei, aceasta servește înainte de toate Europei, mai degrabă decât Italiei. Italia poate face totul singură în Mediterană. Europa este cea care nu poate să permită acest lucru. Dacă solidaritatea și responsabilitatea prevalează, se găsesc soluții (…). Dacă, dimpotrivă, prevalează egoismul și teama, riscăm să pierdem chiar ideea de Europa”, a explicat el.

Italia face eforturi pentru primirea valurilor succesive de imigranți. Situația s-a agravat după refuzul a numeroase țări europene privind o repartizare a solicitanților de azil și a deciziilor statelor vecine de a-i respinge pe imigranți.