Mauna Loa din Hawaii, cel mai mare vulcan activ din lume, a început să erupă pentru prima dată în aproape patru decenii (FOTO)

Mauna Loa din Hawaii, cel mai mare vulcan activ din lume, a început să erupă pentru prima dată în aproape patru decenii (FOTO)
Sursa Foto: Twitter/@TheTomGeorge

Cel mai mare vulcan activ din lume a intrat în faza de erupţie în noaptea de duminică spre luni în aproape patru decenii, emanând cenuşă şi resturi vulcanice, iar autoritățile au ridicat nivelul de alertă de la „precauție” la „avertisment”. Anunțul a fost făcut de Serviciul de prospectare geologică al SUA (USGS), relatează Reuters.

Cel mai mare vulcan activ din lume a început să erupă după aproape patru decenii

Erupția vulcanul Mauna Loa din Hawaii a început duminică noaptea în craterul din vârf al vulcanului de pe Big Island, potrivit serviciul de prospectare geologică al SUA (US Geological Survey – USGS).

De asemenea, aceasta a fost surprinsă în imagini captate de camerele video instalate de USGS, în care se văd râuri de lavă care se răspândesc pe scoarţa vulcanului.

„În acest moment, scurgerile de lavă sunt limitate la zona de vârf şi nu ameninţă comunităţile aflate în aval”, se arată în notificarea USGS.

Cu toate acestea, notificarea avertizează, pe baza evenimentelor anterioare, că etapele timpurii de erupţie ale acestui vulcan pot fi foarte dinamice, iar locaţia şi înaintarea fluxurilor de lavă se pot schimba rapid.

Cu toate acestea, USGS menționează că cei de la Observatorul Vulcanologic din Hawaii vor efectua misiuni aeriene de recunoaştere pentru a monitoriza erupţia şi pentru a analiza mai bine riscurile.

Oamenii de ştiinţă erau deja în alertă observând în ultimul timp o creştere a frecvenţei cutremurelor la vârful vulcanului care a erupt ultima dată în 1984.

Mauna Loa, care ocupă mai mult de jumătate din suprafaţa Big Island din Hawaii şi are o altitudine de 4.169 de metri, a erupt cel mai recent în perioada martie – aprilie 1984, când fluxurile sale de lavă au ajuns la mai puțin de 5 kilometri de oraşul Hilo, precizează sursa citată.

Urmăriți B1TV.ro și pe