Mii de persoane evacuate de pe coasta de vest a Indiei, din calea Ciconului Tauktae, care a provocat deja pagube serioase. Bilanțul deceselor a ajuns la 6

Mii de persoane evacuate de pe coasta de vest a Indiei, din calea Ciconului Tauktae, care a provocat deja pagube serioase. Bilanțul deceselor a ajuns la 6
foto: Hepta.ro / DPA Images / Dasarath Deka

Autoritățile indiene evacuează mii de persoane din zonele joase de pe coasta vestică a țării, întrucât un ciclon puternic, care a ucis deja cel puțin șase persoane, ar urma să ajungă marți dimineață în regiunea Gujarat, transmite Reuters.

6 persoane ucise de Ciclonul Tauktae, în India. De pe coasta de vest a țării au fost evacuate mii de persoane

Ciclonul Tauktae, care s-a format în Marea Arabiei, a adus deja ploi și vânturi care au deteriorat case și au smuls copaci din rădăcină, în zone din vestul și sudul Indiei.

„Este foarte probabil să se intensifice și mai mult în timpul celor 24 de ore și să se deplaseze spre nord – nord-vest, și să ajungă pe coasta Gujarat în seara de 17 (mai, n.r.)”, au precizat reprezentanții departamentului meteorologic din India, printr-un comunicat de presă.

Ciclonul ar urma să traverseze Gujarat cu rafale de vânt de până la 175 de kilometri pe oră.

Aproape 150.000 de persoane au fost mutate din satele și din zonele joase aflate în marja coastei, conform instrucțiunilor emise de guvernul regional din Gujarat. Pe măsură ce ciclonul s-a mutat spre nord, cel puțin șase oameni au fost uciși în statele vestice Goa și Karnataka.

Ceva mai la sud, 31 de vase înregistrate în statul Tamil Nadu sunt de negăsit, a spus un oficial din garda de coastă, pentru Reuters.

Administrația meteorologică indiană a avertizat, totodată, că rutele de evacuare ar putea fi inundate. De asemenea, până pe 21 mai, serviciile feroviare ar putea fi întrerupte.

Comitetul național indian pentru gestionarea crizelor a avut o reuniune, iar la final a anunțat că aproape 80 de echipe însărcinate cu managementul dezastrelor au fost dislocate în diferite state. Chiar și armata indiană a furnizat sprijin, oferind echipe pentru intervenții de urgență, personal militar, nave și aeronave.

Guvernul Indiei susține că, în zonele afectate, se iau toate măsurile necesare pentru a asigura „zero pierderi de vieți”.