Miliardarii francezi care s-au lăudat că donează sute de milioane pentru catedrala Notre Dame n-au dat nici măcar un eurocent

Miliardarii francezi care s-au lăudat că donează sute de milioane pentru catedrala Notre Dame n-au dat nici măcar un eurocent
Foto: Hepta.ro

Miliardarii francezi care au anunțat că vor dona sute de milioane de euro pentru refacerea Catedralei Notre Dame n-au dat nici măcar un eurocent, informează AP, citată de Bloomberg.

Lucrările de refacere și salariile a circa 150 de muncitori sunt plătite din donațiile făcute mai ales de francezii și americanii de rând.

”Marii donatori nu au dat până acum nici măcar un cent. Ei vor să știe exact ce se face cu banii lor și să-și dea un acord prealabil, nu pur și simplu să plătească salariile muncitorilor”, a declarat Andre Finot, oficial de la Notre Dame responsabil cu presa.

Companii puternice, afaceriști influenți și familii bogate au anunțat că vor dona aproape un miliard de dolari. În zilele ce au urmat incendiului ce a distrus catedrala, unii dintre oamenii de afaceri s-au întrecut în a anunța sume dintre cele mai mari.

Francois-Henri Pinault a declarat că donează 100 de milioane de euro. Acesta este actualul director general al companiei Kering, care deține mai multe branduri de lux precum Gucci, Yves Saint Laurent, Alexander McQueen și Balenciaga. O sumă similară a promis și Patrick Pouyanne, CEO al companiei franceze de petrol și gaze Total.

Bernard Arnault, CEO al gigantului LVMH, care deține Louis Vuitton și Dior, a promis 200 de milioane de euro, la fel și Bettencourt Schueller Foundation, care deține brandul L’Oréal.

Niciun euro nu a fost dat, căci donatorii așteaptă să vadă cum evoluează lucrările de reconstrucție, ca să se bată pe contracte, a mai spus Finot.