Miliardarul George Soros susține că poziția liderului chinez Xi Jinping este în pericol din cauza răspândirii Omicron: „Se pregătește o luptă puternică”

Miliardarul George Soros susține că poziția liderului chinez Xi Jinping este în pericol din cauza răspândirii Omicron: Se pregătește o luptă puternică
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Poziția liderului chinez Xi Jinping este în pericol, a susținut investitorul și filantropul miliardar George Soros. Vorbind prin teleconferință la un panel cu Instituția Hoover luni, Soros a susținut că varianta omicron a Covid-19 „amenință să fie distrugerea lui Xi Jinping”, deoarece virusul „nu mai este sub control” în China, scrie cnbc.

Avertismentul lui Soros pentru China

„Vaccinurile chinezești au fost concepute pentru a face față variantei [originale] Wuhan, dar lumea se luptă acum cu alte variante”, a spus Soros. „Xi Jinping nu ar putea recunoaște acest lucru în timp ce așteaptă să fie numit pentru al treilea mandat – el ascunde acest lucru de poporul chinez ca un secret vinovat.”

Un purtător de cuvânt al guvernului chinez nu a fost disponibil imediat pentru a comenta atunci când a fost contactat de CNBC.

Soros a susținut că singura mișcare disponibilă a lui Xi, așadar, a fost să impună politica Chinei zero-Covid, care a fost criticată pentru ramificațiile sale economice pe scară largă atât în ​​țară, cât și în străinătate.

Partidul Comunist Chinez va decide anul acesta la Congresul Partidului National daca ii va acorda lui Xi un al treilea mandat. Dar Soros a susținut că încercările lui Xi de a impune „controlul total” asupra țării printr-o serie de blocări severe i-ar putea pune în pericol șansele de a fi reinstalat în calitate de lider al partidului, deoarece strategia „este puțin probabil să funcționeze împotriva unei variante la fel de contagioase precum omicron”.

Xi „sub atac”

În ciuda autorității lui Xi și a controlului asupra supravegherii militare și a cetățenilor, el are „mulți dușmani”, a adăugat Soros.

„Deși nimeni nu i se poate opune public pentru că el controlează toate pârghiile puterii, în PCC se pregătește o luptă atât de puternică încât și-a găsit expresie în diverse publicații de partid”, a spus el. „Xi este atacat de cei care sunt inspirați de ideile [fostului lider] Deng Xiaoping și vor să vadă un rol mai mare pentru întreprinderile private.”

El a menționat, de asemenea, că China se confruntă cu o criză economică centrată pe piața imobiliară – un motor major de creștere în țară.

„Modelul pe care se bazează boom-ul imobiliar este nesustenabil”, a explicat el. „Oamenii care cumpără apartamente trebuie să înceapă să plătească pentru ele chiar înainte de a fi construite, așa că sistemul este construit pe credit. Autoritățile locale obțin majoritatea veniturilor din vânzarea terenurilor la prețuri în continuă creștere.”

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe