Ministrul de externe ucrainean susține că este improbabil ca războiul să se încheie în următoarele zile

Ministrul de externe ucrainean susține că este improbabil ca războiul să se încheie în următoarele zile
Kuleba a susținut că primirea echipamentului militar în timp util va salva „cu atât mai multe vieți”. Sursa Foto: Abaca, Hepta

Dmitro Kuleba, șeful diplomaţiei ucrainene, a declarat că nu există motive pentru a crede că războiul pornit de Rusia împotriva ţării sale se va încheia în câteva zile, potrivit polskieradio.pl.

Joi, ministrul de externe ucrainean a făcut acest comentariu într-un interviu acordat pentru postul de știri polonez TVN24.

„Din păcate, nu există motive să credem că acest război se va încheia în zilele următoare”

Referindu-se la discuțiile de pace dintre Ucraina și Rusia aflate în desfășurare în Turcia, Dmitro Kuleba a transmis că este „foarte precaut” în a crede declarațiile Moscovei. „Din păcate, nu există motive să credem că acest război se va încheia în zilele următoare”, a declarat ministrul.

Șeful diplomaţiei ucrainene a declarat pentru postul polonez  TVN24  că, în calitate de diplomat, „a crezut în negocieri” și că a existat „o schimbare clară de ton” din partea delegației ruse.

În același timp, acesta a transmis că în timp ce Rusia „a retras într-adevăr anumite unități și echipamente din nordul Ucrainei”, orașele ucrainene au continuat să fie bombardate și „rușii sunt deschiși să planifice o ofensivă pe scară largă în regiunea Donbas”.

Kuleba a cerut alianței NATO „să dea dovadă de voință politică” și să furnizeze echipament militar și muniție țării sale.

„Garanții reale de securitate”

Ministrul de externe a spus că Ucraina ar fi dispusă să ia în considerare statutul neutru cu condiția să existe „mecanisme și garanții reale de securitate” dintr-un număr suficient de țări.

El a adăugat că neutralitatea ar însemna ca Ucraina să nu adere la NATO, dar țara a rămas hotărâtă să devină membră a Uniunii Europene. 

Kuleba a mai spus că președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, ar putea continua să poarte discuții cu președintele rus Vladimir Putin „pentru a încerca să pună capăt războiului și să pună capăt suferinței”. Cu toate acestea, nu se pot face acorduri în numele și la spatele Ucrainei”, a spus Kuleba.

Șeful diplomaţiei ucrainene a fost în Polonia săptămâna aceasta, întâlnindu-se cu liderii țării, inclusiv cu președintele Andrzej Duda,  prim-ministrul Mateusz Morawiecki și viceprim-ministrul Jarosław Kaczyński, au informat instituțiile de știri.

Urmăriți B1TV.ro și pe