Ministrul Energiei de la Moscova susține că „ar mai trebui 10 ani până când UE ar putea înlocui total petrolul şi gazele ruseşti”

Ministrul Energiei de la Moscova susține că „ar mai trebui 10 ani până când UE ar putea înlocui total petrolul şi gazele ruseşti”
Rusia crește exporturile de petrol din portul principal din est pentru a compensa efectele sancțiunilor UE. Sursa Foto: Hepta/Abaca Press / AA/ABACA

Vineri, Aleksandr Novak, Ministrul Energiei de la Moscova a susținut că Europa nu își poate asigura securitatea energetică fără să se încreadă în importurile de combustibili fosili din Rusia pe o perioadă medie.

„Soarta industriei europene depind de deciziile luate de liderii UE”

„Nu există aproape nicio alternativă rezonabilă la sursele de energie din Rusia. Luând în considerare cota de piaţă a Rusiei, devine evident că fără resursele energetice ruseşti este imposibil de garantat securitatea energetică a Europei”, a transmis Aleksandr Novak într-un articol pentru revista Energheticeskaia Politika, potrivit ziare.com.

Ministrul Energiei de la Moscova a declarat că ar mai trebui încă cinci până la 10 ani până în momentul în care Uniunea Europeană ar putea înlocui total petrolul şi gazele ruseşti.

În ceea ce privește Satele Unite ale Americii, cât și OPEC nu au suficientă capacitate pentru a accepta Europei să pună capăt importurilor de energie rusească pe termen scurt.

„De aceea, soarta industriei europene şi bunăstarea cetăţenilor UE depind în întregime de raţionalitatea deciziilor luate de liderii UE”, a susținut Aleksandr Novak.

Totodată, Ministrul Energiei a specificat după introducerea sancţiunilor împotriva Rusiei, că s-a înregistrat o creştere fără precedent a preţurilor la energie şi o precaritate crescută.

„Prețurile de combustibil ar putea depăşi maximele istorice deja atinse”

Viceprim-ministrul Federaţiei Ruse a adus în discuție că OPEC a susținut că nu va putea echilibra scăderea livrărilor de petrol ruseşti pe piaţa mondială.

„Dacă vorbim despre posibili furnizori de cărbune către Europa, atunci miza poate fi pusă pe ţările din America de Sud şi Africa de Sud, dar, potrivit experţilor, le va fi greu să ofere un preţ acceptabil din cauza costurilor logistice semnificative şi cererii mari”, a declarat viceprim-ministrul Federației Ruse.

De asemenea, Aleksandr Novak a remarcat că: „o alternativă rezonabilă la sursele de energie din Rusia aproape că nu există astăzi”.

„În situaţia actuală, nici măcar acţiunile, ci doar declaraţiile despre încetarea furnizării energiei din Rusia duc la o creştere a preţurilor pe pieţele mondiale. Dacă lumea se loveşte nu de restricţii ipotetice, ci fizice majore, preţurile pentru principalele tipuri de combustibil ar putea depăşi semnificativ maximele istorice deja atinse”, a mai adăugat viceprim-ministrul rus.

Urmăriți B1TV.ro și pe