Ministrul german al Apărării, reacție la atrocităţile de lângă Kiev: UE trebuie să discute interzicerea importurilor de gaze din Rusia

Ministrul german al Apărării, reacție la atrocităţile de lângă Kiev: UE trebuie să discute interzicerea importurilor de gaze din Rusia
În imagine: Christine Lambrecht, ministrul german al Apărării. Sursă foto: Hepta - DPA Images / Christophe Gateau

Christine Lambrecht, ministrul german al Apărării, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să discute despre interzicerea importurilor de gaze din Rusia. Reacția vine după ce soldații ruși s-au retras din regiunea Kiev, lăsând în urmă sute de cadavre și numai ruine.

Germania propune oprirea importurilor de gaze rusești

„Trebuie să existe un răspuns. Astfel de crime nu trebuie să rămână fără răspuns”, a declarat Christine Lambrecht, într-un interviu pentru ARD, potrivit Reuters.

Reacții dure au avut și alți lideri, precum Antony Blinken, secretarul american de stat, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, președintele Consiliului European, Charles Michel, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Boris Johnson și cancelarul german Olaf Scholz.

Peste 400 de cadavre au fost descoperite până acum în regiunea Kiev, recent eliberată de sub ocupația rusă, iar căutările continuă.

Până acum, Germania s-a opus slicitărilor de a fi impus un embargo, economia sa fiind profund dependentă de sursele de energie din Rusia.

Rusia asigură 40% din necesarul de gaze al Europei.

Însă, într-un mesaj pe Twitter, Lambrecht a precizat că miniştrii UE vor trebui acum să discute despre o interdicţie.

Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a vorbit și ea despre sancțiuni în plus împotriva Rusiei, dar nu a făcut vreo referire la sectorul energetic:

„Vinovații de crime de război trebuie să plătească. Vom înăspri sancţiunile împotriva Rusiei şi vom ajuta şi mai mult Ucraina să se apere”.

Între timp, statele baltice au oprit deja importurile de gaz rusesc.

Miniștrii germani denunță propria politică față de Rusia

Recent, Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, și Robert Habeck, ministrul german al Economiei, ambii din Partidul Verzilor, au denunțat politica dusă în ultimii ani de politicienii din Berlin față de Rusia.

„Noi, ca europeni, știam încă din 2014 că trebuie să devenim complet independenți de importurile rusești de combustibili fosili (…) Totuși, nu am abordat problema, iar acest lucru se răzbună acum în cel mai brutal mod”, a declarat Baerbock.

La rândul său, Habeck a precizat că economia Germaniei va avea de suferit de pe urma războiului declanșat de Rusia în Ucraina, dar prețul „ e destul de mic în comparație cu suferințele din Ucraina (…) Ei mor, sunt strămutați, bombardați, în timp ce noi avem o inflație mare”.

Urmăriți B1TV.ro și pe