Ministrul ucrainean care conduce războiul cibernetic împotriva Kremlinului. Mihail Fedorov: Twitter e modul nostru inteligent și pașnic de a distruge economia Rusiei

Ministrul ucrainean care conduce războiul cibernetic împotriva Kremlinului. Mihail Fedorov: Twitter e modul nostru inteligent și pașnic de a distruge economia Rusiei
În fotografie: Mihail Fedorov (31 de ani), vicepremier și ministrul pentru Transformare Digitală în guvernul ucrainean. Sursa Foto: Hepta - Zuma Press / Ovsyannikova Yulia

Armata ucraineană cu greu rezistă trupelor rusești, fiind copleșită mai ales numeric, dar bătălia de imagine și războiul cibernetic a fost deja clar câștigat de ucraineni. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski e văzut drept un erou în întreaga lume, pentru că nu a fugit din Ucraina, ci a rămas în Kiev cu poporul său, iar Mihail Fedorov, ministrul pentru Transformare Digitală, continuă un „atac” susținut pe „frontul online”. Fedorov l-a ajutat pe Zelenski să câștige alegerile prezidențile din 2019, iar după ce a devenit ministru s-a implicat activ în digitalizare instituțiilor statului. Acum, aflat într-un buncăr, el a reușit să convingă giganți ca Apple, Google sau Meta (Facebook) să boicoteze Rusia.

Cine e Mihail Fedorov, omul care coordonează războiul cibernetic împotriva Rusiei

Mihail Fedorov are doar 31 de ani, dar e vicepremier și ministrul pentru Transformare Digitală în guvernul ucrainean. El a făcut parte din echipa celor care l-au ajutat pe Volodimir Zelenski să câștige alegerile prezidențiale din 2019.

Ajuns ministru, el a început proiectul „stat într-un smartphone”, inițiativă prin care serviciile guvernamentale să poată fi oferite online în totalitate. Numai că planul lui s-a oprit din cauza izbucnirii războiului. Acum, dintr-un buncăr din Kiev, el duce un război cibernetic împotriva Rusiei.

BBC notează că Mihail Fedorov a reușit să convingă giganți ca Apple, Google, Meta, Twitter, YouTube, Microsoft, Sony, Oracle să rupă legăturile cu invadatorul. E greu de stabilit în ce măsură a fost meritul lui, dar deciziile companiilor au venit la câteva zile după ce el a trimis o scrisoare deschisă.

Anunțul PayPal privind suspendarea serviciilor în Rusia a apărut mai întâi pe contul să de Twiiter, apoi în mass-media și la fel s-a întâmplat și în cazul Samsung sau Nvidia.

De asemenea, după un tweet postat de Fedorov lui Elon Musk, miliardarul american a relocat sateliții Starlink și componentele specifice, așa încât Ucraina să aibă acces la internet.

Twitter, arma lui Mihail Fedorov

Ministrul ucrainean se folosește de conturile sale de pe rețelele sociale, unde are peste jumătate de milion de urmăritori, pentru a „transmite adevărul și rușilor și să-i facem să protesteze la adresa războiului”, după cum a spus chiar el.

„Twitter a devenit o unealtă eficientă pe care o utilizăm împotriva agresiunii militare rusești. Este modul nostru inteligent și pașnic de a distruge economia Rusiei”, a mai declarat Fedorov.

Tot Fedorov a lansat o mișcare prin armata de voluntari ”IT Army of Ukraine”, care lansează atacuri cibernetice asupra Rusiei, mai scrie BBC. De asemenea, a lansat o campanie de strângere de fonduri în criptomonede pentru armata Ucrainei, care a fost un succes.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:50 - Gest grosolan după remiza lui CSA Steaua cu Șelimbăr. Ce a făcut un oficial al roș-albaștrilor la finalul partidei (VIDEO)
23:34 - Germania va livra Ucrainei un sistem avansat de apărare antiaerină în următoarele zile. Christine Lambreht, vizită surpriză la Odesa
23:14 - Un oficial ucrainean a distribuit imagini de la Revoluția Română din decembrie 1989: „Într-o zi, sper că în curând, rușii îi vor face lui Putin ceva similar cu ce i-au făcut românii lui Ceaușescu” (VIDEO)
22:51 - Ion Petrescu: Dacă retragerea rușilor din Liman prefațează o posibilă folosire a armei nucleare tactice în zonă? / Analistul militar, pe B1 TV, despre cele trei zone ucrainene posibile pentru un atac nuclear rusesc (VIDEO)
22:20 - Bombardiere rusești capabile să transporte rachete de croazieră și arme nucleare, detectate în apropiere de Finlanda
21:49 - Claudiu Năsui: Virgil Popescu ne spunea înainte de război să stăm liniștiți că o să ne vină gaz prin Nord Stream 2 / Ciolacu și Ciucă nu înțeleg economia suficient cât să înțeleagă că nimeni nu o să facă pierderi voluntare (VIDEO)
21:20 - Un bărbat de 47 de ani a murit prins sub un tractor, în județul Vaslui
21:07 - Vasile Dîncu (MApN), la Chișinău: NATO nu caută o confruntare cu Rusia / România sprijină concret Republica Moldova în depășirea greutăților generate de criza energetică
20:43 - Două persoane au leșinat după ce ar fi fost ținute aproape o oră într-un avion Wizz Air rămas la sol în Suceava. Aeronava nu a mai decolat, iar pasagerii nu aveau aer condiționat și nu puteau ieși
20:16 - Cel mai bun lunetist din lume se întoarce în Ucraina, cu sarcină nouă: „Vreau să fac mulți Wali dintr-un Wali”