Mircea Geoană: NATO nu are în vedere desfăşurarea de întăriri în Suedia şi Finlanda

Mircea Geoană: NATO nu are în vedere desfăşurarea de întăriri în Suedia şi Finlanda
Foto: Facebook @ Mircea Geoană

Secretarul general adjunct al Alianţei, Mircea Geoană, a anunțat marți că NATO nu are în vedere desfăşurarea de întăriri în Suedia şi Finlanda după ce cele două țări  vor deveni membre ale Alianţei,  conform AFP.

„Nu avem în vedere o prezenţă suplimentară în aceste două ţări, ele au forţe naţionale redutabile. Dispun de capacitatea de a se apăra”, a afirmat responsabilul NATO pentru sursa citată.

Mircea Geoană: NATO nu are în vedere desfăşurarea de întăriri în Suedia şi Finlanda

„Dacă Finlanda şi Suedia o doresc, să adere. Este treaba lor”, dar, „în caz de desfăşurare de contingente militare şi de infrastructuri militare acolo, vom fi obligaţi să răspundem în mod simetric şi să creăm aceleaşi ameninţări”, a avertizat recent Vladimir Putin.

Mircea Geoană a explicat că „Nu avem intenţia în prezent să avem baze ale NATO în aceste două ţări pentru că sunt ţări cu maturitate militară şi strategică foarte ridicată”.

NATO a început marţi procesul de integrare a Suediei şi Finlandei, care trebuie validat de parlamentele celor 30 de țări membre. „Avem speranţa că procesul va fi încheiat rapid”, a precizat Mircea Geoană.

El a mai spus că „Nu puţine state au demarat deja procedura, cred că ratificarea va urma acelaşi parcurs” şi va fi rapidă. De asemenea, Jens Stoltenberg a afirmat marţi că se încredere „în aliaţi pentru o ratificare rapidă”.

Cum funcționează grupul de contact pentru apărarea Ucrainei

„Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei”, însărcinat să examineze necesarul în echipamente, „funcţionează foarte bine”, însă „există, desigur, problema stocurilor în ţările aliate”, a afirmat el.

Responsabilul NATO a precizat totodată că „Sperăm că industria va putea avea capacitatea de a furniza echipamentele necesare, este un subiect de preocupare activă, de concertare, de soluţii creative”.

„Există un efort de creştere a capacităţii şi a creativităţii din partea furnizorilor şi aceasta merge foarte bine până acum”, a adăugat el, asigurând astfel că state occidentale sunt gata să ajute Ucraina cât mai mult timp posibil.

Urmăriți B1TV.ro și pe