​Mircea Geoană: NATO are dreptul să desfăşoare forţe în Europa de Est / Rușii s-au angajat să nu agreseze vecinii, ceea ce fac acum, şi să ţină consultări regulate cu NATO, ceea ce nu fac

​Mircea Geoană: NATO are dreptul să desfăşoare forţe în Europa de Est / Rușii s-au angajat să nu agreseze vecinii, ceea ce fac acum, şi să ţină consultări regulate cu NATO, ceea ce nu fac
NATO nu mai are „nicio restricție” pentru a desfășura forțe în Europa de Est. Foto: Facebook @ Mircea Geoană

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a susținut că NATO nu mai are angajamente față de Rusia de a nu desfășura forțe în Europa de Est, în contextul invaziei din Ucraina. Afirmațiile au fost făcute la sfârșitul săptămânii trecute.

Actul fondator privind relațiile dintre NATO și Rusia prevedea printre alatele și „prevenirea oricărei concentrări de forţe convenţionale”, în special în Europa Centrală şi de Est.

Actul fondator „pur şi simplu nu funcţionează, din cauza Rusiei”

Într-un interviu acordat AFP la Vilnius, Mircea Geoană a susținut că, prin invadarea Ucrainei, Rusia a „invalidat conţinutul acestui Act fondator”.

Totodată, acesta a subliniat că rușii „s-au angajat atunci să nu agreseze vecinii, ceea ce fac acum, şi să ţină consultări regulate cu NATO, ceea ce nu fac”, a precizat Mircea Geoană, potrivit HotNews.

Actul „pur şi simplu nu funcţionează, din cauza Rusiei”, a spus el.

Alianţa nu mai are „nicio restricţie” pentru a se dota cu o „postură robustă pe flancul estic”, a mai adăugat secretarul general adjunct al NATO.

Mircea Geoană (NATO): „Sunt foarte mulți dintre cetățenii Ucrainei care sunt deportați către Rusia”

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a transmis vineri că Rusia vrea să creeze „o nouă realitate politică” în Ucraina, folosind o metodă veche a imperiului țarist, de a muta populații și de „a creea o anumită fluiditate a etnicităților și o anumită potențială conflictualizare a acelora”.
Secretarul general adjunct al NATO a mai explicat că Rusia încearcă „să invoce așa-zise referendumuri pentru a crea o nouă realitate politică” în Ucraina.
„Sunt foarte mulți dintre cetățenii Ucrainei care sunt deportați către Rusia. Știm că sunt duși în zone foarte îndepărtate de tristă amintire și va trebui să documentăm mai bine care este soarta acestor oameni. Este clar o intenție de a schimba demografia și unicitatea, mozaicul etnic și să încerce la un anumit moment să creeze o nouă realitate politică.

Ceea ce vedem de la ucraineni, și e un lucru pe care îl aplaudăm și îl susținem, dorința lor de a câștiga acest război și de a-și recupera cât mai mult din teritoriile astăzi sub ocupație străină.

Este o chestiune mai veche decât imperiul sovietic. Imperiul țarist făcea la fel. Ce s-a întâmplat când au luat Basarabia în 1812? Prima chestiune care au făcut-o, au încercat să schimbe, să modifice ce s-a întâmplat după ce Crimeea a revenit Imperiului Otoman. Au fost deplasate populații.

Deci nu e o chestiune pur bolșevică. Ingineria socială dânșii au perfecționat-o și au dus-o până la absurd. Este o politică veche a Imperiului Rusesc de a-și creea o anumită fluiditate a etnicităților și o anumită potențială conflictualizare a acelora. Transnistria nu este altceva decât o invenție a imperiului bolșevic, inventând practic o republică socialistă moldovenească dintr-un teritoriu care n-a aparținut niciodată României. Rețetarul este același”, a spus Mircea Geoană, vineri.

Urmăriți B1TV.ro și pe