Misiune FIERBINTE: NASA trimite o navetă spațială spre SOARE! (VIDEO)

Misiune FIERBINTE: NASA trimite o navetă spațială spre SOARE! (VIDEO)

NASA a anunţat miercuri lansarea sondei Parker care va intra în atmosfera solară, eveniment ce va avea loc în vara lui 2018. Cea mai mare provocare a misiunii este aceea de a face faţă temperaturilor şi radiaţiilor extreme, anunță ABC News.

Misiunea Solar Probe Plus va fi lansată în vara anului 2018, iar sonda se va numi Parker, fiind prima dată în istorie când o sondă este denumită după un savant încă în viaţă: Eugene Parker de la Universitatea din Chicago.

Sonda va avea o viteză de aproape 700.000 de kilometri pe oră (echivalentul unei curse New York – Tokyo în mai puţin de un minut) şi este programată pentru lansare începând cu 31 iulie 2018, într-o fereastră de 20 de zile. Misiunea ei va începe efectiv la sfârşitul anului 2024, după șapte ture de calibrare.

Sonda în valoare de 1,5 miliarde dolari va fi echipată cu echipamente de măsurat extrem de fine, precum Whisper, care va fotografia razele solare pe măsură ce aparatul va trece prin ele. Alte instrumente vor fi cele de monitorizat plasma, care stau la baza formării razelor solare şi alte instrumente de măsurat câmpul magnetic.

Conform NASA, obiectivele principale ale misiunii includ „monitorizarea curentului de energie care încălzeşte şi alimentează coroana solară şi vântul solar, determinarea structurii şi dinamicii plasmei şi câmpurilor magnetice de la sursa vântului solar şi explorarea mecanismelor care accelerează şi transportă particulele încărcate energetic”.

NASA trimite o navetă spațială spre SOARE

#DIRECT_ONE_5ff0io#

Pentru o mai bună înţelegere a proceselor solare, NASA se va apropia la doar 6 milioane de kilometri de Soare (distanţa dintre Pământ şi Soare fiind de aproximativ 150 de milioane de kilometri), unde Solar Probe Plus va îndura temperaturi de 1.400 de grade Celsius!

Dacă misiunea va avea succes, sonda va ajuta astronomii să prezică furtunile solare şi va oferi indicii esenţiale cu privire la steaua sistemului nostru planetar.

Eugene Parker al cărui nume îl poartă sonda care va pleca spre Soare este un astrofizician american (născut la 10 iunie, 1927) care a revoluţionat felul în care înţelegem fenomenele solare. În anii '50, el a lansat teoria vântului solar supersonic şi a prezis spirala Parker a câmpului magnetic solar.

Tags: