Misiune ONU în Ucraina: va investiga masacrul de la Olenivka unde au fost uciși zeci de prizonieri ucrainieni

Misiune ONU în Ucraina: va investiga masacrul de la Olenivka unde au fost uciși zeci de prizonieri ucrainieni
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a anunţat pregătirea unei misiuni de investigaţie care să afle adevărul asupra bombardamentelor produse săptămâna trecută la închisoarea Olenivka.

Zona este controlată de trupele ruse din estul Ucrainei.

ONU răspunde unei solicitări ce i-a fost adresată de ambele tabere, care se acuză reciproc pentru atacul asupra închisorii în urma căruia au fost ucişi cel puţin 50 de prizonieri de război ucraineni şi alţi cel puţin 70 au fost răniţi.

Majoritatea victimelor sunt membri ai batalionului Azov care s-au predat la Mariupol

Rusia susţine că atacul asupra închisorii a fost efectuat cu un lansator de rachete multiple HIMARS aflat în dotarea armatei ucrainene, care a primit astfel de arme din partea SUA.

La rândul său, Ucraina susţine că închisoare a fost atacată premeditat de mercenari ai companiei ruse private Wagner.

Termenii de bază ai acestei misiuni de anchetă sunt în curs de pregătire”, a declarat Guterres. Oficialul speră că va putea obţine un acord asupra acestor termeni între Ucraina şi Rusia.

Indiferent de concluziile acestei misiuni, ONU nu are autoritatea de a desfăşura anchete penale

„Sperăm să obţinem toate facilităţile de acces din partea celor două părţi şi să obţinem datele necesare pentru stabilirea adevărului asupra a ceea ce s-a întâmplat”, a explicat Secretarul general al ONU.

Guterres a precizat că ONU caută acum persoanele corespunzătoare, „independente şi competente”, care să facă parte din misiune, potrivit AFP și EFE, citate Agerpres.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)