Mobilizare militară fără precedent în Marea Chinei de Sud: SUA au trimis portavioane lângă Taiwan

Mobilizare militară fără precedent în Marea Chinei de Sud: SUA au trimis portavioane lângă Taiwan
Sursa foto: Youtube

Patru nave de război americane, inclusiv un portavion, au fost poziționate în apele de la est de Taiwan în cadrul unor desfășurări „de rutină”.

Mobilizare militară americană în Marea Chinei de Sud

SUA au trimis în zonă avioane care supraveghează zona maritimă din jurul Taiwanului. Portavionul USSR Ronald Reagan a tranzitat Marea Chinei de Sud și se afla în prezent în Marea Filipinelor, la est de Taiwan și Filipine și la sud de Japonia, a confirmat marți pentru Reuters un oficial al marinei americane.

Reagan, cu baza în Japonia, operează împreună cu un crucișător cu rachete ghidate, USSR Antietam, și un distrugător, USSR Higgins, scrie Reuters.

Oficialul Marinei americane a precizat că nava de asalt amfibie USSR Tripoli se află, de asemenea, în zonă, ca parte a unei desfășurări în regiune care a început la începutul lunii mai din portul său de origine San Diego.

Confirmarea desfășurărilor vine în contextul în care apar semne de activitate militară de ambele părți ale strâmtorii Taiwanului înainte de vizita lui Pelosi.

Beijingul se opune unei astfel de vizite și anunță că cei care se vor juca cu focul vor pieri din cauza lui

Nancy Pelosi este așteptată să viziteze Taiwanul în aceste zile, în ciuda amenințărilor Chinei, spun oficialii americani și taiwanezi.

Beijingul se opune unei astfel de vizite, iar președintele Xi Jinping i-a comunicat acest lucru omologului său Joe Biden, într-o convorbire telefonică tensionată. „Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”, a spus Xi.

China consideră că Taiwanul este o provincie separatistă și se opune cu fermitate tuturor declarațiilor și gesturilor care pot sugera că insula este un stat suveran independent. Inclusiv unei vizite a unui înalt demnitar străin, precum Pelosi.

Statele Unite nu au legături oficiale cu Taiwanul, dar întrețin relații de prietenie și sunt obligate din punct de vedere legal să îi furnizeze arme pentru autoapărare, lucru pe care îl și fac în mod constant, spre iritarea Chinei.

Urmăriți B1TV.ro și pe