Moderna se pregătește să lanseze primul vaccin anti-Covid pentru neutralizarea variantelor apărute în Africa de Sud şi Brazilia

Moderna se pregătește să lanseze primul vaccin anti-Covid pentru neutralizarea variantelor apărute în Africa de Sud şi Brazilia
Sursa Foto/ Hepta/ Zuma Press / Prentice C. James

Moderna se pregătește să lanseze primul vaccin anti-Covid optimizat pentru neutralizarea variantelor apărute în Africa de Sud şi Brazilia, după ce testele de laborator au dat rezultate favorabile, potrivit The Guardian. Potrivit repreentanților companiei, vaccinul ar putea fi lansat în acest an.

Compania americană a testat şi a treia doză a vaccinului standard şi versiunea optimizată a acestuia pe oameni care au fost deja imunizaţi cu două doze. Douăzeci de adulţi au fost recrutaţi pentru fiecare ramură a studiului, în total fiind vorba despre 40 de subiecţi.

După două săptămâni de la noua doză, Moderna a spus că atât booster-ul, cât şi versiunea optimizată au dus la creşterea anticorpilor în sânge care pot neutraliza cele două variante SARS-CoV-2.

Vaccinul modificat – numit mRNA-1273.351 şi conceput în special pentru a combate variantele apărute în Africa de Sud şi Brazilia, care prezintă mutaţii similare ale proteinei spike – a produs niveluri mai mari de anticorpi neutralizanţi decât cea de-a treia doză a vaccinului standard, numită mRNA-1273.

Moderna a mai anunţat că realizează un studiu în care oamenii primesc un amestec, booster-ul şi vaccinul modificat. Odată ce acest studiu va fi finalizat, vor fi publicate rezultatele.