Moldova intră în stare de urgență din cauza deficitului de gaze cu care se confruntă țara

Moldova intră în stare de urgență din cauza deficitului de gaze cu care se confruntă țara
Foto: Facebook @ Maia Sandu

Parlamentul Republicii Moldova a instituit stare de urgență în sectorul energetic, după ce negocierile cu compania Gazprom au eșuat.

Cabinetul Maiei Sandu a votat instituirea stării de urgență pentru următoarele 30 de zile, oferindu-i timp guvernului să identifice potențiale surse alternative de energie.

„Aceste decizii sunt foarte bine calculate, analizate și gândite în detalii – nu pentru că ne construim paravane după care să ne ascundem eventual, ci pentru ca orice decizie pe care o luăm să fie transparentă, bine intenționată și constructivă în folosul oamenilor. Mesajul meu este că Moldova va avea gaz”, a declarat premierul Natalia Gavrilița. Totuși, aceasta nu a precizat care va fi prețul gazului în perioada următoare, dar și ce costuri va aduce următoarele surse alternative pe care le va găsi guvernul.

De asemenea, în momentul de față, Chișinăul cumpără curent electric de la Centrala Cuciurgan, din stangă Nistrului, companie gestionată de către Rusia prin intermediul regimului separatist de la Tiraspol. Respectiva centrală funcționează pe baza de gaze naturale, dar aceasta nu a plătit niciun leu de peste 20 de ani.

Pe perioada stării de urgență, guvernul de la Chișinău își propune să instituie un regim special de procurare a gazelor naturale; alocarea fondurilor necesare pentru procurarea de gaze naturale în cantitate necesară; adoptarea deciziilor necesare pentru procurarea rapidă a gazelor naturale; raționalizarea, în caz de nevoie, a gazelor și a celorlalte surse de enegie; împuternicirea furnizorilor pentru a transporta, procura și distribui gaze naturale pe tot teritoriul țării.

Separarea Moldovei de Rusia

În momentul de față, sistemul de gaze al Republicii Moldova funcționează cu un deficit de 33%.

Natalia Gavrilița a explicat că aceste măsuri sunt luate în urma negocierii eșuate cu compania Gazprom, deoarece nu s-a putut realiza „o presiune acceptabilă în rețeaua națională de gaze naturale”, a declarat aceasta. 

Pentru a fi economisite gazele naturale, centralele termo-electrice au fost trecute pe păcură, guvernul de la Chișinău a scos din rezervă peste 16.500 de tone de păcură.

Moldova, dependentă de vecinii săi

Săptămâna aceasta, a fost construită rețeaua Iași-Ungheni-Chișinău, prin intermediul căreia România va pompa gaze naturale către Republica Moldova, dar cantitățile livrate nu acoperă necesarul Moldovei. Prin urmare, Moldova este nevoită să apeleze la Ucraina, iar în urma întâlnirii de la Kiev, se discută „soluțiile tehnice care pot fi implementate în cooperare cu autoritățile din Ucraina, în scopul furnizării neîntrerupte a gazelor naturale în Republica Moldova”, a declarat un oficial din Republica Moldova. 

Contractul dintre MoldovaGaz și Gazprom a expirat la finalul lunii septembrie și a fost extins cu încă o lună. Între timp, Moldova a apelat la România, Ucraina și Polonia pentru a identifica surse alternative de energie, conform dw.com