Moscova permite pentru prima dată o paradă a homosexualilor

Moscova permite pentru prima dată o paradă a homosexualilor
Autoritățile orașului Moscova au aprobat oficial, marți, organizarea primei Parade Gay în capitala Rusiei. Dezia constituie o importantă victorie a comunității minorităților sexuale, a declarat unul dintre...

Autoritățile orașului Moscova au aprobat oficial, marți, organizarea primei Parade Gay în capitala Rusiei. Dezia constituie o importantă victorie a comunității minorităților sexuale, a declarat unul dintre organizatori.

Într-o decizie istorică, întâmpinată cu încântare de Nikolai Alexeyev, un important activist pentru drepturile homosexualilor, municipalitatea a avizat marșul programat pentru 28 mai.

„Autoritățile trebie acum să asigure siguranța participanților, în conformitate cu decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului”, a declarat Alexeyev.

În octombrie, Curtea Europeană a amendat Rusia pentru interzicerea paradelor gay, considerând că temerile privitoare la tulburări ale ordinii publice cauzate de eveniment erau nefondate. Autoritățile au trebuit să plătească suma de 41.090 de dolari daune și taxe legale.

“Aceasta este o lovitură devastatoare pentru homohobie pe toate planurile”, a declarat Alexeyev după decizie.

Fostul primar al Moscovei, Yury Luzkhov, care a condus orașul cu mână de fier timp de 18 ani, până a fost destituit de președintele Dimitry Medvedev în septembrie, descria paradele gay ca evenimente “sataniste”.

Actualul primar, Serghei Sobyanin, a declarat la un post radio, în februarie, ca nu este nici el în favoarea ideii.

Fostele încercări neautorizate de marșuri în Moscova au fost întâmpinate cu violență de grupările ultranaționaliste și religioase, sau au fost împrăștiate de poliție.