Nicolas Sarkozy, controverse pe tema rasismului: ”Avem dreptul să spunem maimuţă?” (VIDEO)

Nicolas Sarkozy, controverse pe tema rasismului: ”Avem dreptul să spunem maimuţă?” (VIDEO)

Nicolas Sarkozy, fostul președinte al Franței, a stârnit polemici pe reţelele de socializare cu o serie de declaraţii privind redenumirea cărţii „10 negri mititei” a scriitoarei Agatha Christie, în contextul în care denunța corectitudinea politică și râdea pe seama faptului că acum ”nu mai avem dreptul să spunem nici maimuță”.

Nicolas Sarkozy, râzând: ”Avem dreptul să spunem maimuţă?”

Mai exact, bărbatul, care a fost invitat la o emisiune tv, joi seară, denunţat „elitele care strâmbă din nas”, referindu-se la romanul semnat de Agatha Christie, „Zece negrii mititei”, redenumit recent „Erau 10” din cauza dimensiunii rasiste a vechiului titlu. În context, Sarkozy a întrebat dacă avem „dreptul de a spune maimuţă”, scrie sudouest.fr.

”Această voinţă a elitelor, care strâmbă din nas… Care sunt ca maimuţele, care nu ascultă pe nimeni. Avem dreptul să spunem maimuţă? Pentru că.. Nu mai avem dreptul să spunem… Cum se spune acum „Zece soldaţi” aşa e? Societatea progresează”, a spus Nicolas Sarkozy, înainte de a întreba: „Ştiti cartea? Agatha Christie, ei bine, nu mai avem dreptul acum. Nu mai putem să spunem fără a insulta pe cineva”, continuă el.

Astfel că, pe rețelele de socializare, multe personalități și-au exprimat indignarea, precum comediantul Sophia Aram: „Deci, Nicolas, cum să-ți spui, cuvântul pe care îl cauți nu este„ maimuță ”, ci„ negru ”… Pe de altă parte, faptul că ai făcut legătura cântăreşte o tonă!!!! „

Europarlamentarul ecologist Yannick Jadot nu a ezitat să numească intervenția lui Nicolas Sarkozy „un naufragiu rasist”.

„Așadar, un fost președinte al Republicii Franceze asociază în mod spontan maimuțele cu„ negrii ”… rasismul fără mască”, a declarat Olivier Faure, primul secretar al Partidului Socialist și deputat.

„Nicolas ‘On-Peut-Pu-Rien-Dire’ Sarkozy, mic ex-președinte al Republicii Franceze, mare inspirator al dreptei / extremei drepte / dezinhibate de extrema dreaptă”, a abordat Danièle Obono, deputat LFI.

Nicolas Sarkozy, controverse pe tema rasismului: ”Avem dreptul să spunem maimuţă?” (VIDEO)