Noi măsuri represive în Turcia. Un nepot al clericului Fethullah Gulen, cel acuzat de Erdogan că este instigatorul puciului, a fost arestat

Noi măsuri represive în Turcia. Un nepot al clericului Fethullah Gulen, cel acuzat de Erdogan că este instigatorul puciului, a fost arestat
Foto: adelin-petrisor.ro

Au fost eliberaţi primii soldaţi reţinuţi de autorităţile de la Ankara după puciul eşuat din Turcia. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a semnat si primul decret de la instalarea stării de urgenţă prin care a ordonat închiderea a peste 1.000 de şcoli private şi a extins perioada de timp în care un suspect poate fi reţinut fără să fie pus sub acuzare. Un nepot al predicatorului turc Fethullah Gulen, cel acuzat de Ankara că este instigatorul puciului, a fost arestat, informează B1 TV.

Justiţia turcă a eliberat aproximativ 1.200 de soldaţi fără grade militare care au fost arestaţi în cadrul anchetei cu privire la puciul eşuat din 15 iulie, a declarat un procuror din Ankara.

Autoritățile susțin că peste 10.000 de oameni au fost reţinuti până acum, printre care și guvernatorul provinciei Sinop. Dintre aceştia, 4.000 au fost inculpaţi şi plasaţi în arest.

Potrivit unui decret semnat de Erdogan, peste 1.000 de şcoli private, peste 1.000 de asociaţii şi fundaţii, federaţii şi confederaţii sindicale şi 35 de instituţii de sănătate au fost închise.

O altă măsură se referă la cei care se află în custodia poliţiei. Aşa că arestul preventiv nu va putea depăşi 30 de zile din momentul arestării suspectului. Durata legală este, în mod normal de patru zile.

Toate instituţiile închise sunt suspectate de legături cu clericul islamist Fethullah Gulen. Ankara îl acuză pe acesta, exilat in SUA din 1999, că se află în spatele tentativei de lovitura de stat. Predicatorul este un om influent in sistemul de învățământ și cel judiciar din Turcia. Mai mult, guvernul turc atenţionează că Fethullah Gulen este mai periculos chiar şi decât Osama Bin Laden.

Între timp, un nepot al predicatiorului turc a fost plasat în arestul poliției. Muhammet Sait Gulen a fost reținut la Erzurum în cadrul anchetei asupra tentativei de lovitură de stat ce a avut loc în Turcia în noaptea de 15 spre 16 iulie.