Nokia se retrage de pe piața rusă. Decizia va afecta în jur de 2.000 de angajați și a fost dezvăluită la o zi după ce Ericsson a anunțat că își supendă afacerile din Rusia

Nokia se retrage de pe piața rusă. Decizia va afecta în jur de 2.000 de angajați și a fost dezvăluită la o zi după ce Ericsson a anunțat că își supendă afacerile din Rusia
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Paco Freire

Nokia se retrage de pe piața rusă, a anunțat CEO-ul producătorului de echipamente de telecomunicații pentru Reuters, marți, la o zi după ce rivalii de la Ericsson au confirmat că își suspendă afacerile din Rusia pe perioadă nedeterminată, transmite Reuters.

Nokia a anunțat că se retrage din Rusia

Sute de companii străine încheie legăturile cu Federația Rusă în contextul agresiunii armate cu care se confruntă cu Ucraina și al sancțiunilor occidentale cu care i s-a răspuns Moscovei după invazia lansată în 24 februarie.

Deși mai multe sectoare, inclusiv cel al telecomunicațiilor, au fost exceptate de la sancțiuni din motive umanitare sau altele asociate, Nokia spune că a ajuns la concluzia că plecarea din Rusia este singura opțiune.

„Pur și simplu nu vedem alte posibilități de a continua în țară în actualele circumstanțe”, a declarat CEO-ul Nokia, Pekka Lundmark, într-un interviu.

Potrivit oficialului, Nokia va continua să sprijine clienții pe perioada procedurilor specifice și este imposibil de prevăzut în acest moment cât de mult va dura retragerea.

Nokia aplică pentru licențele relevante pentru a-și susține clienții în conformitate cu actualele sancțiuni, a mai menționat compania.

Atât Nokia, cât și Ericsson au înregistrat procentaje de vânzări cu o singură cifră în Rusia, acolo unde companii chineze precum Huawei au o pondere mai mare.

Nokia nu se așteaptă ca decizia să afecteze perspectivele sale pentru 2022.

Federația Rusă este într-un clinci cu Finlanda și Suedia, țările din care provin Nokia și Ericcson și care ar fi gata să adere la NATO încă din această vară, potrivit El Pais, care a citat informații transmise pe surse de funcționari din cele două state către publicația britanică The Times.

În plus, Federația Rusă dorea ca firmele să înceapă să contruiască rețele folosind doar echipament rusesc și căuta să convingă Nokia și Ericcson să înființeze fabrici în țară.

Decizia companiei finlandeze de a părăsi Federația Rusă va afecta circa 2.000 de angajați, însă unora li s-ar putea propune să muncească în alte zone ale lumii, a adăugat Pekka Lundmark.

Nokia are în jur de 90.000 de angajați la nivel global.

„Vor trebui să se schimbe multe înainte să fie posibil să luăm din nou în calcul să facem afaceri în țară (în Rusia, n.r.)”, a subliniat CEO-ul Nokia.

Urmăriți B1TV.ro și pe