Norvegia va acorda Ucrainei un ajutor de un miliard de euro: „Este vorba despre securitatea în Europa”

Norvegia va acorda Ucrainei un ajutor de un miliard de euro: „Este vorba despre securitatea în Europa”
Foto: Pixabay

Norvegia a anunțat vineri un ajutor de 1 miliard de euro pentru Ucraina, destinat „ajutorului umanitar, reconstrucţiei ţării, cumpărării de arme şi sprijinirii funcţionării autorităţilor”.

În cadrul unei conferințe de presă la Kiev, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, premierul norvegian Jonas Gahr Stoere a declarat că Norvegia dorește să-și exprime solidaritatea față de lupta Ucrainei pentru supraviețuire, potrivit Reuters.

Norvegia, ajutor de un miliard de euro pentru Ucraina

„Sunt aici pentru a spune că lupta Ucrainei nu este doar a ei. Este vorba despre câteva principii fundamentale ale lumii pe care le vom oferi copiilor noștri. Este vorba despre securitatea în Europa, este vorba despre soarta vecinului tău”, a adăugat premierul norvegian.

Miercuri, Oslo a anunţat că donează trei sisteme de lansatoare de rachete multiple pentru Ucraina, după decizii similare ale SUA, Marii Britanii şi Germaniei.

Kievul cere în mod specific acest tip de arme numite MLRS sau GMRLS, care combină precizia şi raza lungă de acţiune, pentru a opri invazia rusă şi a contracara artileria Moscovei.

Urmăriți B1TV.ro și pe