Noua variantă din Africa de Sud, B.1.1.529, ar fi apărut la o persoană imunocompromisă, un posibil pacient cu HIV/SIDA

Noua variantă din Africa de Sud, B.1.1.529, ar fi apărut la o persoană imunocompromisă, un posibil pacient cu HIV/SIDA
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Noua  varianta de coronavirus, descoperită în Africa de Sud, ar fi apărut inițial la o persoană imunocompromisă, în urma unei infecții cronice. Tulpina B.1.1.529 este mult mai agresivă și rezistentă în fața imunității, comparativ cu restu variantelor de COVID-19 apărute până în prezent.

Pentru moment, nu există informații suficiente cu privire la originea ei, la modul și locul în care a apărut, însă din primele date s-ar fi manifestat, pentru prima dată, la o persoană imunocompromisă, scrie Newsweek.

Noua variantă din Africa de Sud ar fi apărut la o persoană imunocompromisă

Noua variantă de coronavirus, provenită din Africa de Sud, ar fi apărut inițial la o persoană imunocompromisă, având în vedere numărul mare de mutații pe care l-a înregistrat. Mutațiile suferite de proteina spike ar indica faptul că noua varianta de virus s-ar fi dezvoltat într-un organism al cărui mecanism de apărare nu ar fi putut face față.

Mutațiile virusului ar fi fost înregistrate pe fondul unei infecții cronice mai vechi, de care suferea acesta, a precizat medicul Jacob Glanville, pe Twitter.

Vaccinurile bazate pe primele variante de COVID-19 și-ar putea pierde eficiența

Medicul Jacob Glanville, CEO al Centivax a anunțat și că vaccinurile bazate pe primele variante de COVID-19 și bune chiar și pentru prevenirea infectării cu varianta Delta și-ar putea pierde eficiența în fața noii variante.

Trebuie să administrăm pacienților Covid-19 care suferă de infecții cronice antivirale pentru a limita efectele sau ne întoarcem de unde am plecat”, a scris el pe Twitter.

Totodată, oamenii de știință atrag atenția asupra noii variante și a provenienței acesteia, scoțând în evidență pericolul pe care îl reprezintă asupra populației.

„B.1.1529 este o nouă variantă care a fost detectată în Botswana și care poartă o constelație neobișnuită de mutații. Dat fiind numărul mare de mutații acumulate într-un singur caz este posibil ca această variantă să se fi dezvoltat pe fondul unei infecții cronice la o persoană imunocompromisă, posibil un pacient HIV/SIDA care nu a fost tratat”, spune directorul Institutului de genetică de la College London University, potrivti sursei citate mai sus.

Urmăriți B1TV.ro și pe