Noul președinte al Ucrainei a convocat alegeri anticipate: Zelenski încearcă să profite de victoria zdrobitoare de la prezidențiale

Noul președinte al Ucrainei a convocat alegeri anticipate: Zelenski încearcă să profite de victoria zdrobitoare de la prezidențiale
Foto: Hepta

Vladimir Zelenski, președintele ucrainean învestit luni, a convocat marți alegeri anticipate pentru data de 21 iulie, oficializând astfel dizolvarea actualului Parlament, potrivit AFP preluată de Agerpres.

Acest fapt „pune capăt puterii Parlamentului”, ostil față de Zelenski, și „stabilește alegeri parlamentare anticipate în 21 iulie”.

Cel mai tânăr președinte al Ucrainei post-sovietice rămâne fidel promisiunii din campanie de a „sparge sistemul”, atacând o politică foarte neîncrezătoare în fața unui novice, care a promis să transforme o țară marcată de războiul din est și de dificultățile economice.

Prin această mișcare, Vladimir Zelenski încearcă să profite de victoria zdrobitoare de la prezidențiale, atunci când și-a adjudecat turul al doilea de scrutin cu aproape trei sferturi din voturile valabil exprimate. Alegerile erau prevăzute pentru luna octombrie.

Publicația notează că partidul său, inexitent la acest moment, este creditat cu până la 40% din intențiile de vot.

Noul președinte a cerut și demisia miniștrilor, chiar dacă legea nu obligă guvernul să plece decât după parlamentare.

Premierul Volodimir Groisman, în funcție de trei ani, a anunțat imediat că demisionează, invocând dezacordurile cu noul președinte.

Anunțul dizolvării Parlamentului, o procedură foarte complexă, a stârnit imediat controverse, unii experți și politicieni denunțând decizia drept anticonstituțională și cerându-i lui Zelenski să renunțe la această idee.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)